Arbeidsvoorwaarden opstellen

Ben jij op zoek naar nieuwe medewerkers? Dan wordt er tijdens het sollicitatieproces vaak flink onderhandeld over bijvoorbeeld het salaris en de werktijden. Maar of iemand het aanbod van jouw bedrijf accepteert, ligt aan jouw hele arbeidsvoorwaardenpakket. Denk maar aan een pensioenregeling, het aantal vakantiedagen, een auto of fiets van de zaak en een reiskostenvergoeding. Hoe heb jij deze arbeidsvoorwaarden nu ingericht? En voldoen deze aan de huidige wet- en regelgeving? Met goede arbeidsvoorwaarden heb jij een streepje voor op andere werkgevers. Goed werkgeverschap is nog maar het begin.

550_Arbeidsvoorwaarden-001.jpg
550_Arbeidsvoorwaarden-002.jpg
550_Arbeidsvoorwaarden-003.jpg

Wat zijn arbeidsvoorwaarden? 

Natuurlijk is het heel leuk om voor jouw bedrijf te werken, maar medewerkers komen niet voor niets naar het werk. Daar staan arbeidsvoorwaarden tegenover. Deze voorwaarden bespreek je met de medewerker voordat hij of zij bij jou komt werken. Zijn jullie het eens met elkaar geworden? Dan worden de arbeidsvoorwaarden vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Is er een cao van toepassing voor jou organisatie en/of branche? Aan een aantal voorwaarden moet jij je dan als werkgever houden. Ook de wet- en regelgeving bepaalt een aantal voorwaarden. Denk aan het minimum aantal vakantiedagen. De arbeidsvoorwaardenadviseurs van Felixx® werk & inkomen, partner van You Sure, helpen je graag verder. 

Wat is het verschil tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden ?

Over de primaire arbeidsvoorwaarden maken jij en je nieuwe medewerker afspraken. De secundaire arbeidsvoorwaarden komen daar bovenop. Hieronder volgt het onderscheid tussen beiden. 

Hoeveel salaris gaat jouw nieuwe medewerker verdienen? Het salaris is een primaire arbeidsvoorwaarde.

Denk aan een onkostenvergoedingen, een vergoeding bij ongewone werktijden en bovenwettelijke uitkeringen. 

Jouw medewerker heeft recht op vakantiegeld. Minimaal 8% van het afgesproken bruto jaarsalaris. 

Het is wettelijk verplicht dat jouw medewerker vakantie kan opnemen. Minimaal vier keer het aantal werkuren per week. Bij een 32-urige werkweek heeft jouw medewerker recht op 128 vakantie-uren per jaar. 

Ook de werktijden en het aantal werkuren zijn primaire arbeidsvoorwaarden. 

Een standaard 13e maand leg je vast in de arbeidsovereenkomst. Dit is een voorbeeld van een secundaire arbeidsvoorwaarde. 

Een reiskostenvergoeding is niet standaard, maar wel gebruikelijk. De hoogte van de vergoeding en hoe deze wordt uitbetaald, wordt opgenomen in de arbeidsovereenkomst.  

Pensioenregelingen zijn er in verschillende soorten en maten. Welke pensioenregeling je als werkgever aanbiedt, wordt vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. 

Je kan jouw medewerkers een budget en/of een aantal dagen voor opleidingen, trainingen, cursussen en workshops aanbieden. Dit valt onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. 

“Van arbeidsovereenkomst tot personeelsreglement”  

Geef je nieuwe medewerkers vertrouwen in jouw als werkgever. Tegenwoordig is een hoger salaris niet meer genoeg om nieuwe werknemers aan te trekken. Sollicitanten kijken naar het totaalplaatje van arbeidsvoorwaarden tot personeelsreglement. Wij leggen je graag uit wat jij kan doen voor jouw medewerkers. – Susan, Adviseur Arbeidsvoorwaarden bij Felixx® werk & inkomen

quote_Susan_Casemanager.jpg

Heb je een vraag over het opstellen van arbeidsvoorwaarden?

Wij weten hoe ingewikkeld arbeidsvoorwaarden soms lijken. Zeker als je er niet elke dag mee bezig bent. Gelukkig zijn wij dat wel! Heb je een vraag over het opstellen van arbeidsvoorwaarden? Neem gerust contact met ons op. Wij kijken even met je mee en helpen je op weg. 

540_vragen-zakelijk-001.jpg

Felixx® werk & inkomen

Sinds 1 januari 2021 is Felixx® werk & inkomen partner van You Sure. Felixx® brengt de kennis en ervaring op het gebied van pensioenen, personeelsverzekeringen, arbodienstverlening, salarisadministratie en HR-vraagstukken samen. Goed werkgeverschap is nog maar het begin.

Met de digitale totaaloplossing van Felixx® worden het werk en de zorgen van werkgevers compleet uit handen genomen. Werkgevers hoeven zich geen zorgen meer te maken over de bedrijfscontinuïteit. Maar ook niet over andere risico’s in de werkomgeving. Benieuwd geworden wat Felixx® voor je kan betekenen?