Pensioen voor zzp’ers 

Het is eindelijk zover: stoppen met werken en genieten van je oude dag. Je hebt het verdiend, want je hebt je hele leven hard gewerkt. Niet in loondienst, maar als zelfstandige. Als zzp’er moet je zelf voor jouw pensioen zorgen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe hoger jouw pensioenuitkering. Zo kan je later eindelijk de dingen doen waar je nu de vrije tijd niet voor hebt. 

Jouw pensioen aanvullen 

Als zzp’er krijg je net als iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond een basispensioen van de overheid als je de AOW-leeftijd bereikt. Dit wordt ook wel een AOW-uitkering genoemd (Algemene Ouderdomswet). Check hier je AOW-leeftijd. Veel mensen hebben niet genoeg aan alleen een AOW-uitkering. Je hebt als zelfstandig ondernemer een aantal opties om jouw AOW-uitkering aan te vullen. Wat voor jou het beste werkt, hangt af van jouw situatie, wensen en behoeften.

Voor bepaalde groepen zzp’ers geldt een verplicht beroeps- of bedrijfstakpensioenfonds. Zo’n pensioenfonds voert de pensioenregeling uit voor alle ondernemingen binnen die beroepsgroep of bedrijfstak. 

  • Beroepsgroepen met een verplicht beroepspensioenfonds: apothekers, dierenartsen, fysiotherapeuten, huisartsen, Nederlandse loodscoöperaties, medisch specialisten, roeiers in het Rotterdamse Havengebied, verloskundigen en vletterlieden. 
  • Voorbeelden van bedrijfstakken met een verplicht bedrijfstakpensioenfonds: apotheken, architectenbureaus, baggerbedrijven, bakkersbedrijven, banden- en wielenbranche, beroepsvervoer over de weg, betonproductenindustrie, detailhandel, recreatie, schoonmaak- en glazenbedrijven, woningcorporaties en zorg en welzijn. Ben je benieuwd of je in een bedrijfstak werkt waar een bedrijfstakpensioenfonds verplicht is? Bekijk hier de volledige lijst. 

Wist je dat je sinds een paar jaar ook als zelfstandig ondernemer kan deelnemen aan een collectieve pensioenregeling? Het collectieve zzp-pensioen is een initiatief van Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en Zelfstandigen Bouw. 

Bouw extra pensioen op met een lijfrenteverzekering. Maandelijks of jaarlijks stort je geld op een lijfrenterekening. Het bedrag en de looptijd bepaal je zelf. Bereik je de eindleeftijd? Dan ontvang je een lijfrente-uitkering. Het gespaarde bedrag laat je in termijnen uitkeren. Deze manier van pensioen opbouwen is niet alleen flexibel, maar ook best voordelig. Je stortingen mag je volledig aftrekken bij je jaarlijkse belastingaangifte. Je krijgt daarmee een deel van de betaalde premie terug. 

Heb je in loondienst gewerkt? Misschien kan je dan de pensioenregeling van jouw voormalige werkgever vrijwillig voortzetten. Let op: niet alle pensioenaanbieders hebben deze mogelijkheid.

Je kan ook zelf sparen op een spaar- of beleggingsrekening. Je hebt in dit geval altijd toegang tot je geld. Let op: over je spaargeld en beleggingen betaal je elk jaar vermogensbelasting vanaf een bepaalde drempel. 

“Begin vroeg met sparen voor jouw pensioen” 

Hoe eerder je begint met sparen, hoe groter de kans dat je eerder kan stoppen met werken. Wat kan jij doen om extra te sparen voor jouw pensioen? Wij helpen je graag! Jouw wensen en behoeften staan bij ons centraal. Samen bekijken we wat voor jou de beste optie is. Zo kan jij straks genieten van je vrije tijd zoals je dat bent gewend. – Frank, Pensioenadviseur bij Felixx® werk & inkomen 

quote_Frank_Pensioenadviseur-Felixx-particulier.png

Heb je een vraag over pensioenen?

Wij weten hoe ingewikkeld pensioenen soms lijken. Zeker als je er niet elke dag mee bezig bent. Gelukkig zijn wij dat wel! Heb je een vraag over pensioen? Neem gerust contact met ons op. Wij kijken even met je mee en helpen je op weg. Zonder dat je ergens aan vast zit. 

540_vragen-zakelijk-001.jpg

Felixx® werk & inkomen

Sinds 1 januari 2021 is Felixx® werk & inkomen partner van You Sure. Felixx® brengt de kennis en ervaring op het gebied van pensioenen, personeelsverzekeringen, arbodienstverlening, salarisadministratie en HR-vraagstukken samen. Goed werkgeverschap is nog maar het begin.

Met de digitale totaaloplossing van Felixx® worden het werk en de zorgen van werkgevers compleet uit handen genomen. Werkgevers hoeven zich geen zorgen meer te maken over de bedrijfscontinuïteit. Maar ook niet over andere risico’s in de werkomgeving. Benieuwd geworden wat Felixx® voor je kan betekenen?