Pensioen aanvullen

Je pensioen opbouwen is belangrijk. Dertigers zijn er vaak niet mee bezig of ze genoeg pensioen opbouwen. Sommige veertigers wel. En vijftigers komen er regelmatig achter dat ze te weinig pensioen hebben opgebouwd. Bijvoorbeeld omdat hun werkgever een zuinige pensioenregeling aanbood. Of omdat ze niet altijd in Nederland hebben gewoond. Maak jij je zorgen over geldtekort tijdens je pensioen? Er zijn meer oplossingen dan je denkt. Wij helpen je graag bij het aanvullen van je pensioen. Zodat jij na je werkzame periode kan genieten. Je hoeft je geen zorgen te maken over je financiën.

550_pensioen aanvullen.jpg
550_pensioen-aanvullen-001.jpg
550_pensioen-aanvullen-002.jpg

Basispensioen

In Nederland krijg je een basispensioen van de overheid als je de AOW-leeftijd bereikt. Het basispensioen wordt ook wel een AOW-uitkering genoemd (Algemene Ouderdomswet). Dit geldt voor iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond. De AOW-leeftijd hangt af van je geboortedatum. Check hier je AOW-leeftijd. De hoogte van je AOW-uitkering hangt af van je woonsituatie en hoeveel jaar je in Nederland hebt gewoond. 

AOW aanvullen

Alleen een AOW-uitkering is voor veel mensen niet genoeg. Werkgevers bieden daarom vaak een pensioenregeling aan. Hiermee bouw je via je werkgever pensioen op. Dit wordt ook wel werknemerspensioen genoemd. Soms is er niets voor je geregeld. Of heb je niet voldoende aan je AOW en werknemerspensioen. Je kan dan een aantal dingen doen om jouw pensioen aan te vullen.

Tips om je pensioen aan te vullen

De pensioenadviseurs van Felixx® werk & inkomen, partner van You Sure, helpen je graag bij het aanvullen van je pensioen. Hieronder vind je zes tips van één van onze pensioenadviseurs.

Bouw extra pensioen op met een lijfrenteverzekering. Maandelijks of jaarlijks stort je geld op een lijfrenterekening. Het bedrag en de looptijd bepaal je zelf. Bereik je de eindleeftijd? Dan ontvang je een lijfrente-uitkering. Het gespaarde bedrag laat je in termijnen uitkeren. Deze manier van pensioen opbouwen is niet alleen flexibel, maar ook best voordelig. Je stortingen mag je volledig aftrekken bij je jaarlijkse belastingaangifte. Je krijgt daarmee een deel van de betaalde premie terug. 

Vind je dat je via je werkgever te weinig pensioen opbouwt? Kijk dan eens of je via je werkgever extra geld in je pensioenpot kan storten. Er wordt dan extra pensioenpremie op jouw brutosalaris ingehouden. Het voordeel is dat je geen belasting over de pensioenpremie hoeft te betalen. Je betaalt pas belasting als het geld wordt uitgekeerd. Tegen een lager belastingtarief. 

Heb je een eigen woning? Dan heb je waarschijnlijk ook een hypotheek. Je kan er voor kiezen om meer te gaan aflossen. Hierdoor verlaag je jouw vaste lasten. Let wel op: je gaat minder rente betalen. Hierdoor daalt je renteaftrek. Extra tip: los ook je andere leningen af. Bijvoorbeeld je studielening. 

Als je woning meer waard is dan je hypotheekschuld, dan kan je er voor kiezen om je woning te verkopen. Met het geld dat je hiermee verdient, kan je jouw inkomen aanvullen als je met pensioen gaat. 

Je kan ook zelf sparen op een spaar- of beleggingsrekening. Je hebt in dit geval altijd toegang tot je geld. Let op: over je spaargeld en beleggingen betaal je elk jaar vermogensbelasting vanaf een bepaalde drempel. 

Je kan ook blijven werken na je pensionering. Felixx® werk & inkomen maakt dit samen met De Doorwerkgever mogelijk. Je verdient niet alleen een extra centje, maar blijft ook lekker bezig en doet sociale contacten op. 

“Geld van nu, voor later.”

Veel mensen stellen het nadenken over geldzaken in de toekomst liever uit. Zeker als het lastige materie lijkt. Het is goed om er op tijd over na te denken. We kunnen samen kijken of er voldoende geld in je pensioenpot zit bij jouw pensionering. Daarna bepalen we of en hoe je jouw potje kan aanvullen. – Bram, Pensioenadviseur bij Felixx® werk & inkomen

quote_Frank_Pensioenadviseur-Felixx-particulier.png

Heb je een vraag over pensioenen?

Wij weten hoe ingewikkeld pensioenen soms lijken. Zeker als je er niet elke dag mee bezig bent. Gelukkig zijn wij dat wel! Heb je een vraag over je pensioen? Neem gerust contact met ons op. Wij kijken even met je mee en helpen je op weg. Zonder dat je ergens aan vast zit. 

540_vragen-zakelijk-001.jpg

Felixx® werk & inkomen

Sinds 1 januari 2021 is Felixx® werk & inkomen partner van You Sure. Felixx® brengt de kennis en ervaring op het gebied van pensioenen, personeelsverzekeringen, arbodienstverlening, salarisadministratie en HR-vraagstukken samen. Goed werkgeverschap is nog maar het begin.