De juiste reisverzekering als jouw kind zelf op vakantie gaat

Wanneer kinderen ouder worden, komt er een moment dat ze zelfstandig op vakantie willen. Met een vriendinnetje en haar ouders mee naar Spanje, backpacken in een tussenjaar of met vrienden naar Zeeland. Maar hoe zit het met hun verzekeringen tijdens deze vakanties? Vallen ze onder jouw verzekering, de verzekering van de ouders met wie ze meegaan of hebben ze een eigen verzekering nodig? Na dit artikel weet je via welke reisverzekering jouw kind gedekt is als hij zelfstandig op reis gaat.

Jonger dan 18 en thuiswonend

Wanneer jouw kinderen onder de 18 jaar zijn en nog thuis wonen, vallen ze onder jouw reisverzekering. Ook als jij niet mee bent op vakantie. Er is dus geen aparte reisverzekering nodig als ze met vrienden op reis gaan. Ze zijn verzekerd onder de voorwaarden die op jouw polisblad staan. Let op bij wintersport of een andere actieve vakantie: niet elke reisverzekering dekt schade door (gevaarlijke) sporten.

Ouder dan 18 en thuiswonend

Er zijn nog maar weinig verzekeraars die een maximumleeftijd hanteren voor inwonende kinderen. Zijn jouw kinderen ouder dan 18 jaar en wonen ze nog thuis? Ook dan vallen ze onder jouw reisverzekering en hebben ze geen eigen reisverzekering nodig als ze zelfstandig op vakantie gaan.

Kind mee op vakantie met een ander gezin

Gaat jouw kind mee op vakantie met een ander gezin of nemen jullie een extra kind mee? Dan zijn ze verzekerd volgens de eerder genoemde situaties. Vraag voordat je zelf een kind meeneemt op vakantie bij de ouders na hoe ze verzekerd zijn. Altijd handig om vooraf te weten in geval van schade of letsel.

Uitwonend en studerend

Wanneer jouw kind uitwonend is en voltijds studeert, valt hij onder jouw reisverzekering. Zelfs als hij niet meer thuis woont. Hierbij is voltijds studeren het sleutelwoord. Studeert jouw kinderen deeltijds en wonen ze op zichzelf? Dan vallen ze niet meer onder jouw reisverzekering en moeten ze voor een vakantie een eigen reisverzekering afsluiten.

Reizen tijdens een tussenjaar

Misschien neemt jouw kind een tussenjaar om te reizen. De woonsituatie bepaalt of hij onder jouw reisverzekering valt. Thuiswonend? Dan valt hij onder jouw reisverzekering. Uitwonend? Dan is een eigen reisverzekering nodig. Let op dat de standaard dekking van een reisverzekering maximaal 60 aaneengesloten dagen is. Bij een lange reis kan je de periode verlengen naar 180 dagen (zes maanden). Ook is het belangrijk dat het tussenjaar een recreatief doel heeft. Hier en daar een klusje doen voor extra (vakantie)geld is niet erg, zolang het werk maar niet de basis is van de reis.​​​​

Studeren in het buitenland

Sommige opleidingen bieden de mogelijkheid om een periode in het buitenland te studeren of stage te lopen. Zo lang jouw kind voltijds studeert, valt ook deze buitenlandse trip onder jouw reisverzekering. Omdat jouw kind voor een langere tijd naar het buitenland gaat, is het belangrijk om de dekking van de reisduur te verhogen naar zes maanden.

Gaat je zoon of dochter langer dan zes maanden naar het buitenland? Dan ben je het beste uit met een maatwerkoplossing waarbij wij de juiste dekking tegen de beste premie zoeken, op basis van jullie wensen. Wij helpen jullie graag op reis! Neem vrijblijvend contact met ons op.​​​

Tips om voorbereid op reis te gaan

Nu weet je of jouw kind binnen jouw reisverzekering valt, of dat ze een eigen moeten afsluiten. Nog een aantal tips om op te letten voordat jouw zoon of dochter de koffer pakt:

  • Zorg ervoor dat medische kosten zijn meeverzekerd in de reisverzekering. De reisverzekering dekt tot maximaal anderhalf keer de Nederlandse kosten voor medische hulp. In het buitenland kunnen behandelingen onverwacht duurder zijn dan de Nederlandse standaard. Het is prettig als zo’n financiële tegenvaller gedekt is door je reisverzekering.

  • Zet het noodnummer van de verzekeraar in de telefoon van je kind en laat ze bij calamiteiten altijd dit nummer bellen. Een verzekeraar kan meer diensten bieden en sneller oplossingen vinden dan wanneer ze zelf gaan zoeken. 

  • Controleer of de activiteiten van je kinderen gedekt zijn door je reisverzekering. Vooral water- en wintersport hebben vaak een aanvullende dekking nodig. Zelfs wanneer slechts één persoon uit jouw huishouden zo’n activiteit wil doen, is de dekking nodig op de hele reisverzekering.

  • Controleer of jouw reisverzekering de juiste dekking heeft voor de reisbestemming van jouw kind. Een vakantie naar Azië valt niet binnen een reisverzekering met Europadekking.

  • Wanneer je kinderen met een groep op vakantie gaan, is het beter om als groep te boeken. Op die manier valt iedereen onder de afgesloten annuleringsverzekering. Wanneer één persoon een geldige annuleringsreden heeft, kan iedereen annuleren. Wanneer iedereen apart boekt, is dit niet mogelijk.

Wij staan altijd voor jouw gezin klaar om alle verzekeringsvragen te beantwoorden. Neem gemakkelijk en snel contact met ons op. Ook over vragen rondom je huidige verzekering.

 

In dit artikel hebben wij het over kinderen. Hiermee bedoelen wij ook adoptie-, pleeg- en stiefkinderen. 
Let op: controleer altijd je polisblad als je precies wil weten wat er binnen jouw verzekering valt en tegen welke voorwaarden. Of neem contact met ons op, dan kijken we er samen naar. 

Privé Reizen & Vrije tijd 5 min 18 jul 2023 11:24 Geschreven door: You Sure