Wanneer heb je een reisverzekering nodig?

Een dagje weg, citytrip of zomervakantie. Of je nu kiest voor een stad in de buurt of een exotisch land, met een reisverzekering bescherm jij jezelf tegen onvoorziene gebeurtenissen. Een reisverzekering is nooit verplicht. In dit artikel leggen wij verschillende soorten vakanties uit, inclusief de voor- en nadelen van een reisverzekering. Dan kan je zelf kiezen of je wel of geen reisverzekering afsluit voor je volgende trip.

Een dagje uit in Nederland 

Een dagje weg in eigen land, zoals een bezoek aan een museum, een andere stad of een pretpark of dierentuin, is altijd leuk! Maar als je tijdens zo’n uitje je telefoon of zonnebril kwijtraakt, kan je dit niet indienen bij je reisverzekering. Een reisverzekering dekt alleen trips waarbij minimaal één overnachting geboekt is. Een dagje weg wordt dus niet gezien als reis. 

Een dagje uit in het buitenland

Veel Nederlanders steken even de grens over naar Duitsland of België voor een dagje weg. Als het een recreatief uitje is, valt deze dag onder je reisverzekering. Ga je even boodschappen doen of tanken over de grens? Dan valt de trip niet onder je reisverzekering. 

Eén nachtje weg in binnen- of buitenland

Een reis met minimaal één betaalde overnachting valt altijd binnen je reisverzekering, ook als het in eigen land is. Bij een trip van twee dagen is de kans kleiner dat er iets ernstigs gebeurt dan tijdens een zomervakantie van drie weken, maar onverwachte gebeurtenissen kan je nooit uitsluiten. Jij beslist of je het risico wilt nemen of dat jij jezelf liever indekt met een reisverzekering.  

Op vakantie in Nederland

Blijf je in Nederland, dan is het goed om kritisch naar de dekking van je reisverzekering te kijken. Zo voorkom je oververzekering. Medische kosten in eigen land vallen bijvoorbeeld onder je zorgverzekering. Daar heb je geen reisverzekering voor nodig. Ook een vervroegde terugreis door onverwachte omstandigheden is vaak gemakkelijk zelf te regelen binnen Nederland. Maar een groot deel van je reisverzekering blijft relevant tijdens een vakantie in eigen land.

Diefstal en beschadigingen
Ook binnen Nederland kan er iets met je bagage gebeuren. Je laat je telefoon vallen, raakt je identiteitsbewijs kwijt of je zonnebril wordt gestolen. Zodra je met je ingepakte koffer of tas naar de auto loopt, vallen jouw spullen niet meer onder de dekking van een standaard inboedelverzekering.

Schade aan accommodatie
Een ongelukje zit in een klein hoekje. Zelfs als je voorzichtig bent. Iedereen kan per ongeluk schade veroorzaken aan je vakantiehuis of hotelkamer. Deze schade valt niet onder de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering, wél onder de dekking van je reisverzekering.

Noodhulp
Wij hopen dat je deze dekking nooit nodig hebt, maar ook in Nederland kan een ongeluk gebeuren of iemand vermist raken. De reisverzekering dekt de kosten voor noodzakelijke opsporings-, reddings-, en bergingsacties.

Op vakantie in het buitenland

Een reisverzekering beschermt je tegen (financiële) risico’s van onverwachte situaties en biedt hulp in noodsituaties. Als er iets gebeurt tijdens een vakantie in het buitenland, kunnen de kosten flink oplopen. Met een reisverzekering vergoedt de verzekeraar bijvoorbeeld de gemaakte kosten van medische zorg, noodhulp, repatriëring, de terugreis bij overlijden van een familielid of terugkeer naar huis door materiële schade. 

Jouw eigen vakantieverblijf in Nederland 

Misschien ben jij één van de gelukkige mensen met een eigen vakantieverblijf. Dit kan een vakantie- of recreatiewoning, stacaravan, boot of kampeerauto zijn die op jouw naam staat. Onvoorziene gebeurtenissen tijdens een vakantie in of met jouw eigen verblijf binnen Nederland zijn alleen verzekerd als op de polis van jouw reisverzekering specifiek staat dat een eigen vakantieverblijf is meeverzekerd. 

Jouw eigen vakantieverblijf in het buitenland

Heb je een eigen vakantieverblijf buiten de Nederlandse grens? Dan is een recreatieve vakantie gedekt met een standaard reisverzekering. Dit is niet het geval als je werkt vanaf jouw vakantieadres. Van plan te overwinteren? Houd dan in de gaten dat jouw vakantie de maximale aaneengesloten reisduur van de reisverzekering niet overschrijdt.

Kies een reisverzekering die bij jouw vakantie past

Europa- of werelddekking

Let bij het afsluiten van een reisverzekering goed op of de voorwaarden aansluiten bij jouw vakantie. Vaak kan je kiezen uit een Europa- of werelddekking. En wintersport en onderwatersport zijn niet automatisch gedekt in een standaard reisverzekering. Heb je deze dekking nodig? Dan kan je gaan voor een aanvullende reisverzekering.

Kortlopende of langlopende reisverzekering 

Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor de duur van jouw reis. Je bent dan alleen in deze periode verzekerd. Kies je voor een doorlopende reisverzekering? Dan ben je het hele jaar door verzekerd voor alle reizen die je maakt. Van weekeindjes weg tot de zomervakantie. Ga je regelmatig op vakantie? Dan is een doorlopende reisverzekering vaak goedkoper. Wij helpen je graag verder om uit te zoeken wat voor jou de beste keuze is.  

Tip: sla het noodnummer van de verzekeraar op in je telefoon. Je moet vaak eerst met de noodlijn overleggen, voordat je zelf hulp of instanties ter plaatse inschakelt. Uitzondering hierop zijn levensbedreigende situaties. Neem dan altijd direct contact op met het lokale alarmnummer. 

Let op: controleer altijd je polisblad als je precies wilt weten wat er binnen jouw verzekering valt en tegen welke voorwaarden. Of neem contact met ons op, dan kijken we er samen naar. 

Privé Reizen & Vrije tijd 10 min 19 jun 2023 10:33 Geschreven door: You Sure

Heb je dit al gelezen?

Hero-LG-heb-je-een-annuleringsverzekering-nodig-als-je-op-vakantie-gaat.jpg
Privé Reizen & Vrije tijd 5 min

Heb je een annuleringsverzekering nodig als je op vakantie gaat?

Met het vakantieseizoen voor de deur, hebben veel mensen hun vakantie al geboekt. Of misschien sta je op het punt om je vakantiekeuze te mak...

Lees meer
Hero-LG-handige-verzekeringen-als-je-met-kinderen-op-vakantie-gaat.jpg
Privé Reizen & Vrije tijd 5 min

Handige verzekeringen als je met kinderen op vakantie gaat

Op vakantie gaan met de kinderen is een heerlijk vooruitzicht. Het plannen van zo’n vakantie vereist wel de nodige voorbereiding en organisa...

Lees meer
1920x1080_nws_You-Sure-via-Yellow-Hive-naar-top-5-intermediair.jpg
Zakelijk Privé 5 min

You Sure via Yellow Hive naar top-5 intermediair

Persbericht: Yellow Hive – The Insurance Company – is een dynamische financiële adviesorganisatie die onderdak biedt aan de merken You Sure,...

Lees meer