Beroepsaansprakelijkheid: risico's op een rij
Technische beroepsbeoefenaars worden voortdurend geconfronteerd met uitdagingen en risico's. Onder andere op het gebied van beroepsaansprakelijkheid. Het risico op een beroepsfout is immers altijd aanwezig. Denk aan een fout in een bouwtekening, waardoor het bouwwerk niet voldoet aan wettelijke eisen en jouw klant schade lijdt. Wij hebben de belangrijkste beroepsaansprakelijkheidsrisico's voor technische beroepsbeoefenaars zoals architecten, ingenieurs en bouwkundige adviseurs op een rij gezet.
Ontwikkelt, implementeert en/of onderhoudt jouw bedrijf software? Dan kan jouw bedrijf aansprakelijk worden gesteld voor financiële verliezen die een klant lijdt door fouten of gebreken in de software. Dat kan variëren van bugs en glitches tot ernstige functionele problemen.
Een belangrijk onderdeel van jouw verantwoordelijkheden betreft het adviseren van klanten op het gebied van ICT. Jouw klanten vertrouwen jou. Jij bent tenslotte de expert. Dat brengt ook risico's met zich mee. Want wat als jouw advies door een klant wordt opgevolgd en vervolgens leidt tot financiële schade voor de klant? Dan kan jij daar als adviseur voor aansprakelijk worden gesteld.
Het belang van goede gegevensbeveiliging is groter dan ooit. Helemaal voor jou als bedrijf in de ICT-branche. Want als jij verantwoordelijk bent voor het beheer van gegevens van jouw klanten, bijvoorbeeld via back-up services of cloudopslag, kan jouw bedrijf aansprakelijk worden gesteld als er gegevensverlies of een datalek plaatsvindt als gevolg van een beroepsfout.
Als je met onderaannemers werkt, loop je het risico dat jouw klant jou aansprakelijk stelt voor fouten van de onderaannemer. Jij bent namelijk de eindverantwoordelijke in geval van fouten van jouw onderaannemer, omdat jij een overeenkomst hebt met jouw klant.
Voordat jij start met een opdracht voor een klant, maak je afspraken. Deze afspraken zorgen ervoor dat jij als opdrachtnemer en jouw klant als opdrachtgever van elkaar weten wat de verwachtingen zijn. Een onderdeel hiervan is de afspraak die gemaakt wordt over het budget en de oplevertermijn. Loopt het project vervolgens vertraging op, waardoor de deadline niet wordt gehaald? Of blijkt dat het budget wordt overschreden? Dan kan jouw klant hier een klacht over indienen en jouw aansprakelijk stellen voor het niet nakomen van afspraken én de daardoor veroorzaakte schade.
Het draait bij beroepsaansprakelijkheidsclaims niet alleen om de schade bij klanten. Het kan namelijk voorkomen dat ook derden schade ondervinden van een beroepsfout die jouw ICT-bedrijf heeft gemaakt. Denk hierbij aan een fout in door jou ontwikkelde software, die leidt tot schade aan het bedrijf van een klant van jouw klant.
Het lijkt wellicht vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om als bedrijf in de ICT-sector altijd te voldoen aan wet- en regelgeving. Denk aan het naleven van wetten en regels op het gebied van gegevensbescherming en privacy. Maar ook het naleven van intellectuele eigendomsrechten bij het ontwikkelen van software of ICT-oplossingen. Hierbij gaat het om auteursrechten, octrooien of handelsmerken. Het inbreuk maken op deze rechten en het niet voldoen aan wet- en regelgeving kunnen leiden tot boetes en juridische aansprakelijkheid.
Heb jij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering die past bij technische beroepsbeoefenaars?
Ook technische beroepsbeoefenaars hebben te maken met risico's op het gebied van beroepsaansprakelijkheid. Of het nu gaat om een beroepsfout van jezelf of één van je medewerkers. Als een klant jou aansprakelijk stelt voor een fout, kunnen de financiële gevolgen behoorlijk oplopen. Daarom adviseren we je om passende preventiemaatregelen te nemen en te zorgen voor een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Twijfel je over de geschiktheid van je huidige verzekering? Geen zorgen. Wij brengen dit graag voor jou in kaart via onze BAV-check. Wij onderzoeken in hoeverre jouw huidige beroepsaansprakelijkheidsverzekering passend is, kijkend naar het risicoprofiel van jouw technisch beroep. En blijkt een aanpassing of overstap noodzakelijk? Dan regelen wij dat voor jou!
Sluit een passende beroepsaansprakelijkheidsverzekering af
Overweeg je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten om financiële bescherming te bieden in het geval van een claim? Een verzekering met de juiste dekking op basis van jouw specifieke behoeften? De juiste verzekering is een effectieve manier om je te beschermen tegen de financiële risico's van aansprakelijkheidsclaims. Opdrachtgevers eisen daarnaast ook steeds vaker dat een opdrachtnemer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Zonder deze verzekering lopen technische beroepsbeoefenaars mogelijk dus opdrachten mis. En stel dat je aansprakelijk wordt gesteld, betekent dat dan automatisch dat je aansprakelijk bent? De verzekeraar beoordeelt of je wel aansprakelijk bent en verzorgt het juridische verweer. Een stukje praktische ondersteuning en gemoedrust dat je krijgt als je deze verzekering afsluit.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsfouten: veelgestelde vragen
Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht? Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Wat is het verschil tussen een beroeps-, bedrijfs- en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering? Wij hebben de veelgestelde vragen én antwoorden voor je op een rij gezet.
"De financiële impact van een 'beroepsfoutje' kan enorm zijn"
Samen met jouw medewerkers zet je elke dag alles op alles om jouw klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. De klant staat centraal in jouw technisch vakgebied. En ondanks deze mindset binnen jouw technisch beroep en de zorgvuldigheid waarmee jouw medewerkers te werk gaan en hun professionaliteit, is de kans op een beroepsfout altijd aanwezig. Het is daarom belangrijk om jouw beroepsaansprakelijkheidsrisico's te beperken. Aan de ene kant door proactief preventiemaatregelen te nemen. En aan de andere kant door een passende beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Want wat als er toch een beroepsfout wordt gemaakt, ondanks dat je veel in het werk hebt gesteld om dit te voorkomen? Dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering een essentieel redmiddel waarop je kan terugvallen. - Erik Kolsteren, Adviseur Risicomanagement
Vragen over de beroepsaansprakelijkheidsrisico's technische beroepen?
Wij weten hoe ingewikkeld verzekeringen soms lijken. Zeker als je er niet elke dag mee bezig bent. Gelukkig zijn wij dat wel! Heb je vragen over jouw beroepsaansprakelijkheidsrisico's en/of onze verzekeringsoplossing? Of heb je behoefte aan vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het beheersbaar maken van jouw beroepsaansprakelijkheidsrisico's.
You Sure: bescherming op maat voor technische beroepsbeoefenaars
Bij You Sure zijn we meer dan alleen een tussenpersoon; we zijn dé gespecialiseerde adviseur voor de technische beroepen. Wij begrijpen de complexiteit en dynamiek van technische beroepen en kennen de digitale risico's als geen ander. Als onafhankelijke tussenpersoon, los van verzekeringsmaatschappijen, focussen we ons volledig op jouw unieke situatie en specifieke dekkingswensen. We weten wat verzekeraars in Nederland bieden en tegen welke voorwaarden. Deze kennis gebruiken we om voor jou de beste verzekering te vinden. Een menselijke vergelijkingstool die met je meedenkt. Wij geven altijd onafhankelijk advies, waarbij de uiteindelijke keus aan jou is. Maak gebruik van onze expertise en ontdek hoe we jouw bedrijf doeltreffend kunnen versterken en beschermen. Kies voor You Sure, waar specialisatie en service samenkomen om de technische beroepsbeoefenaars van vandaag te ondersteunen.