Verklein de kans op cyberschade

Helaas kan je de kans op cyberschade niet 100% uitsluiten. Maar er is ook goed nieuws! Je kan het cybercriminelen namelijk een stuk moeilijker maken. Hoe? Door de juiste preventiemaatregelen te nemen. Wij hebben een aantal belangrijke preventietips voor je onder elkaar gezet.

Het is belangrijk om de software op jouw apparaten altijd up-to-date te houden. Doe je dit niet? Dan raken de updates verouderd en ontstaan er openingen in jouw bedrijfssystemen en -apparaten voor cybercriminelen. Door jouw software up-to-date te houden, minimaliseer je de kwetsbaarheden waar cybercriminelen misbruik van kunnen maken. En tegelijkertijd vergroot je de kans dat je virussen en andere cyberdreigingen buiten de deur houdt. Controleer daarom altijd of jouw software en apparaten up-to-date zijn en installeer de laatste beveiligingsupdates. Wil je er zeker van zijn dat jouw apparaten en systemen up-to-date zijn? Maak het jezelf makkelijk en schakel automatische beveiligingsupdates in. 

Een duidelijk en strikt wachtwoordenbeleid maakt het voor cybercriminelen moeilijker om in jouw bedrijf in te breken. Met een wachtwoord bescherm je de apparaten en systemen van jouw (web)winkel. Maar ook jouw bedrijfsgegevens in de cloud, draadloze netwerken, toegang tot e-mailaccounts en sociale media.

  • Hoe langer een wachtwoord, hoe sterker. Gebruik een wachtwoordzin met meer dan 12 karakters en voeg ook cijfers en tekens aan zo'n zin toe: 5lu1t33nCyb3rverzeker1ngAf!
  • Gebruik daarnaast voor elk account een ander wachtwoord. Wordt één van je wachtwoorden gekraakt? Dan zijn je andere accounts nog veilig.
  • Heb je moeite om al die verschillende wachtwoorden te onthouden? Schrijf ze niet ergens op, maar gebruik een wachtwoordmanager. Dit is een soort digitale kluis waarin je wachtwoorden en gebruikersnamen veilig kunt opslaan. Ook genereert een wachtwoordmanager automatisch een sterk wachtwoord, zodat deze digitale kluis niet kan worden opengebroken.

Stel multi-factor authenticatie (ook wel 2FA of MFA) in voor alle accounts. Dit is één van de beste preventieve beveiligingsmaatregelen waarmee je de kans op een digitale inbraak verkleint. Je voegt een extra stap toe aan het inlogproces. Denk aan een eenmalige en unieke verificatiecode die je via een pushbericht of SMS ontvangt op jouw smartphone. Of speciale authenticatie-apps en gezichtsherkenning. Deze extra stap is een extra beveiligingslaag, waardoor cybercriminelen moeilijker toegang krijgen tot jouw bedrijfsaccounts. Zij hebben nu niet meer genoeg aan een gebruikersnaam en wachtwoord om in te breken.

Back-ups zijn essentieel om de continuïteit van jouw (web)winkel zeker te stellen. Ben je slachtoffer van cybercrime? Dan moet je kunnen terugvallen op de meest recente back-up om jouw bedrijfsactiviteiten te hervatten. Maak daarom dagelijks een back-up van jouw systemen en data. Zorg er ook voor dat de back-up niet direct via het netwerk te benaderen is. Maak een offline back-up. Dit kun je bijvoorbeeld doen via een externe harde schijf. Zo verklein je de kans dat je waardevolle gegevens verliest als gevolg van een cyberaanval. 

Last but not least: maak van jouw medewerkers een 'menselijke firewall'. Maar liefst 60% van alle datalekken en cyberaanvallen wordt veroorzaakt door menselijk falen. Cybercriminelen krijgen hierbij toegang tot jouw systemen door fouten van medewerkers. Het is daarom cruciaal dat jouw medewerkers beter worden in het herkennen van en reageren op verschillende soorten cybercrime. Er is een aantal manieren waarop je hen cyberbewust kan maken:

  • Vergroot het risicobewustzijn van jouw medewerkers met terugkerende cybertrainingen. Zo blijven zij goed op de hoogte van de 'do's & don'ts', de nieuwste cyberdreigingen én kunnen zij direct aan de slag met praktische tips. Het resultaat? Een kleinere kans op een cyberaanval of datalek. Maar ook een hogere alertheid en weten welke stappen zij moeten nemen als zij een cyberrisico signaleren.
  • Test de kennis van jouw medewerkers in de praktijk. Dit doe je bijvoorbeeld door regelmatig neppe phishing e-mails te sturen. Meet daarbij hoeveel medewerkers de test e-mail openen en op linkjes klikken. Op deze manier kan je monitoren of het bewustzijn omtrent cybersecurity onder jouw medewerkers op niveau is. Zijn de resultaten positief? Deel dit succes dan intern, zodat iedereen gemotiveerd blijft om alert te zijn op cyberveiligheid van jouw bedrijf.

You Sure + Eye Security 

Wij hebben de missie om samen met Eye Security het cyberrisico van de balans van retailondernemingen te halen. Hoe doen we dat dan? In het geval van cyberincidenten staat er een team klaar om 24/7 jouw bedrijfsactiviteiten te herstellen. Wanneer jij wordt gehackt is het namelijk van cruciaal belang om snel en adequaat te handelen. Zo voorkomen we gegevensverlies, schade of hoge kosten. Ook bieden we in samenwerking met onze partner Eye Security digitale bescherming genaamd 24/7 Managed XDR. Deze oplossing identificeert en beperkt snel de impact van cyberdreigingen zonder dat er extra middelen nodig zijn. Tot slot trainen we jou en je medewerkers op het herkennen van phishing e-mails. 

Hoe goed is jouw (web)winkel beschermd tegen cyberaanvallen? 

Samen met onze samenwerkingspartner Eye Security bieden we een een scan aan. Ontdek snel en eenvoudig waar de cybersecurity van jouw (online) onderneming verbetering nodig heeft. Besteed slechts 5 minuten aan het invullen van deze vragenlijst en je ontvangt een overzicht van de huidige situatie.  

550_Salarisadministratie-001.jpg

En wat als je toch slachtoffer wordt van cybercrime?

In 2023 was 53% van ondernemend Nederland slachtoffer van cybercriminaliteit, waaronder (web)winkels. Geen ver-van-je-bed-show dus. Het is niet de vraag óf, maar wannéér jij digitaal wordt aangevallen. De gemiddelde financiële schade na een cyberinbraak? € 16.300,-. Maar wat is cybercrime eigenlijk? Wat is de impact van cybercriminaliteit op jouw retailonderneming? Hoe maak je het cybercriminelen moeilijker? En hoe kan een cyberverzekering helpen om jouw (online) onderneming te beschermen tegen de gevolgen van cybercrime? Je vindt de antwoorden op deze vragen én meer in ons whitepaper 'Samen maken we jouw cyberrisico's beheersbaar'.

540_speciale-risico's-001.jpg

Cyberverzekering en cybercrime: veelgestelde vragen

Zijn er basis-beveiligingsmaatregelen vereist om een cyberverzekering af te kunnen sluiten? Van welke preventiediensten op het gebied van cyber kan ik als verzekerde gebruikmaken? Heeft mijn bedrijf een cyberverzekering nodig? Wij hebben de veelgestelde vragen én onze antwoorden voor je op een rij gezet.

"Een cyberverzekering is geen overbodige luxe, maar pure noodzaak"

Van zzp'ers tot multinationals: cybercriminelen maken geen onderscheid. De kans is groot dat ook jouw bedrijf ooit slachtoffer wordt van cybercrime. Het is daarom belangrijk om te investeren in de cyberveiligheid van jouw bedrijf. Neem preventieve maatregelen. En sluit een cyberverzekering af. Want wat als er digitaal wordt ingebroken, ondanks dat je veel hebt gedaan om dit te voorkomen? Dan is een cyberverzekering geen overbodige luxe, maar pure noodzaak. Samen maken we jouw cyberrisico's beheersbaar. - Erik Kolsteren, Adviseur Risicomanagement

Erik Kolsteren.jpg

Vragen over jouw cyberrisico's?

Als ondernemer loop je cyberrisico's die de continuïteit van jouw bedrijf in gevaar kunnen brengen. Neem daarom preventieve maatregelen. En sluit een cyberverzekering af. Alleen zo voorkom je dat jouw bedrijfsvoering in gevaar komt na een cyberaanval. Heb je behoefte aan ondersteuning op het gebied van preventie? Heb je vragen over onze cyberverzekering? Of heb je behoefte aan vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het beheersbaar maken van jouw cyberrisico's.

540_zakelijke-verzekeringen.jpg

Wij zijn You Sure: jouw gespecialiseerde partner in cyberverzekeringen

Bij You Sure zijn we meer dan alleen een tussenpersoon; we zijn dé gespecialiseerde adviseur voor de detailhandel. Wij begrijpen de complexiteit en dynamiek van jouw vakgebied en kennen de digitale risico's als geen ander. Als onafhankelijke tussenpersoon, los van verzekeringsmaatschappijen, focussen we ons volledig op jouw unieke situatie en specifieke dekkingswensen. We weten wat verzekeraars bieden en tegen welke voorwaarden. Deze kennis gebruiken we om voor jou en jouw bedrijf de beste verzekering te vinden. Een menselijke vergelijkingstool die met je meedenkt. Wij geven altijd onafhankelijk advies, waarbij de uiteindelijke keus aan jou is. Maak gebruik van onze expertise en ontdek hoe we jouw bedrijf doeltreffend kunnen versterken en beschermen. Kies voor You Sure, waar specialisatie en service samenkomen om de retailondernemer van vandaag te ondersteunen.