Een brandveilig huis begint met een schone schoorsteen

Sint en Piet hebben ons land net verlaten na een bezoek aan alle huizen. Alleen bleken zij helemaal onder het roet te zitten. De schoorstenen waren behoorlijk vies en moeten nodig schoongeveegd worden. Roet is niet alleen vies, maar ook brandbaar, wat flinke problemen kan veroorzaken. Vergeet daarom niet jouw schoorsteen regelmatig te laten vegen. Zo kunnen Sint en Piet volgend jaar gerust door de schoorsteen om jouw cadeautjes te bezorgen.

Waarom moet je regelmatig jouw schoorsteen laten vegen?

Je denkt er niet gauw aan om een schoorsteen te laten vegen, maar toch is het belangrijk. Doe je dit niet? Dan is de kans op roetvorming groter. Dit wil je niet. Gelukkig kan je dit voorkomen door regelmatig jouw schoorsteen te laten vegen. Dit is ook een eis van de verzekeraar van jouw opstalverzekering. Bij schade zullen ze zeker naar het certificaat van een erkende schoorsteenveger vragen.

Opstalverzekering en schoorsteenvegen

Tijdens het afsluiten van de opstalverzekering stelt de verzekeraar een aantal vragen, waaronder het type dak dat jij hebt. Heb je een rieten dak? Dan verplichten verzekeraars dat de schoorsteen minimaal één keer per jaar geveegd wordt. Maak je tijdens dit winterse weer vaak gebruik van de schoorsteen? Laat de schoorsteen dan ook wat vaker vegen.

Heb je een rieten dak? Bij een rieten dak plaatsen de verzekeraars een clausule op de polis. Hierin staat vermeld hoe en hoe vaak je de schoorsteen moet vegen. Bij een pannendak wordt deze clausule niet opgenomen, maar je moet wel kunnen aantonen dat je regelmatig de schoorsteen laat vegen. De verzekeraar vraagt ook naar het type haard. Hoewel gashaarden geen roet produceren, moeten ze wel geveegd worden. Natuurlijk minder vaak dan bij een hout gestookte haard.

Wat zijn de eisen van het schoorsteenvegen?

De verzekeraar stelt een aantal eisen aan het schoonvegen van jouw schoorsteen.   

  • Minstens één keer per jaar door een erkende schoorsteenveger.  
  • Heb je een rieten dak én een open haard? Dan is een vonkenvanger vereist. Vonken van de open haard kunnen op jouw dak belanden en dat wil je voorkomen.  
  • Gaat het om een huis met een rieten dak? Dan eist de verzekeraar een rookanalen inspectie.  

Voldoe jij al aan alle eisen? 

Tip:   

Bewaar de bon of factuur na het schoorsteenvegen, zodat je kan aantonen bij de verzekeraar wanneer dit voor het laatst is gebeurd.

Privé Wonen 5 min 9 dec 2023 17:05 Geschreven door: You Sure

Vragen over een inboedel- of opstalverzekering?

Wij helpen en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. Goed advies is nog maar het begin.

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_Hoger-inbraakrisico-tijdens-de-feestdagen-.jpg
Privé Wonen 5 min

Hoger inbraakrisico tijdens de feestdagen

Inbrekers houden van de feestdagen. Vooral oudjaarsavond. Laat je feestdagen niet verpesten. Houd inbrekers buiten.

Lees meer
nws_thumb_Voorkom-onderverzekering-.jpg
Privé Wonen 5 min

Voorkom onderverzekering

Onderverzekerd? Kan dat? Ja... De reparatiekosten zijn zó hoog, maar je krijgt geen geld uitgekeerd. Waarom niet?

Lees meer
nws_thumb_Zakelijk-gebruik-maken-van-je-e-bike.jpg
Privé Onderweg 5 min

Zakelijk gebruik maken van je e-bike. Dit moet je weten!

Je e-bike zakelijk gebruiken valt niet binnen de dekking van de verzekering. Maar je werkt als fietskoerier. Welke verzekering sluit jij af?

Lees meer