Hoger inbraakrisico tijdens de feestdagen

Uit de schadeclaims bij verzekeraars blijkt dat het risico op een inbraak tijdens de feestdagen ruim 50% hoger ligt dan op andere dagen. Over de afgelopen vier jaar noteerden verzekeraars jaarlijks gemiddeld 2.048 (poging tot) inbraken tijdens de feestdagen. Hoe kan je het inbraakrisico in de maand december verkleinen? Wij geven je vijf tips.

Lichte daling, maar december blijft populair

De afgelopen jaren zagen de verzekeraars een lichte daling in het aantal claims op inboedel- en opstalverzekeringen als gevolg van een inbraak. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat iedereen zich meer bewust is van het inbraakrisico en betere preventiemaatregelen treft. Er geldt wel een piek tijdens de feestdagen. De afgelopen vier jaar noteerden verzekeraars gemiddeld 12 inbraakclaims per uur. Vooral de jaarwisseling is populair onder inbrekers. Het aantal inbraakclaims dat tijdens oud en nieuw binnenkomt, ligt 90% hoger dan op andere dagen. Gemiddeld noteerden verzekeraars 967 inbraakclaims rondom de jaarwisseling.  

Handige tips direct in je mailbox

Inbraakrisico verkleinen

De inzet van politie en gemeentes op het gebied van preventie, handhaving en opsporing blijft van groot belang. Om het inbraakrisico te verkleinen, kan je zelf het volgende doen. 

  • Een inkoppertje: sluit altijd alle ramen en deuren en draai ze op slot. Ook als je even weggaat. Zorg dat je ramen en deuren niet verborgen zijn achter hoge schuttingen, bomen of struiken. Dit maakt sociale controle niet mogelijk. 
  • Gebruik buitenverlichting: bijvoorbeeld op een schemerschakelaar of bewegingssensor.
  • Plaats waardevolle spullen en sleutels uit het zicht. Laat sleutels ook niet in het slot zitten. Verstop de sleutels niet buiten. 
  • Maak afspraken met buren om op elkaars huis te letten bij afwezigheid. 
  • Word lid van een digitale buurtpreventiegroep.

Inboedel- en opstalverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je jouw inboedel in je woning tegen schade en diefstal. Met een opstalverzekering verzeker je schade aan je woning en zaken die hieraan vastzitten. Alleen een verzekering afsluiten is vaak niet voldoende. Meestal moet je ook bepaalde maatregelen treffen om bij een inbraak in aanmerking te komen voor een schadevergoeding.

Privé Wonen 5 min 20 jun 2022 14:00 Geschreven door: You Sure

Vragen over een inboedel- of opstalverzekering?

Wij helpen en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. Goed advies is nog maar het begin.

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_Voorkom-onderverzekering-.jpg
Privé Wonen 5 min

Voorkom onderverzekering

Onderverzekerd? Kan dat? Ja... De reparatiekosten zijn zó hoog, maar je krijgt geen geld uitgekeerd. Waarom niet?

Lees meer
nws_thumb_Rookmelders-op-elke-verdieping-verplicht.jpg
Privé Wonen 5 min

Rookmelders op elke verdieping verplicht

Rookmelders redden levens. Hangen jouw rookmelders op de juiste plek en voldoe je aan de wettelijke verplichtingen?

Lees meer
nws_thumb_Zakelijk-gebruik-maken-van-je-e-bike.jpg
Privé Onderweg 5 min

Zakelijk gebruik maken van je e-bike. Dit moet je weten!

Je e-bike zakelijk gebruiken valt niet binnen de dekking van de verzekering. Maar je werkt als fietskoerier. Welke verzekering sluit jij af?

Lees meer