Lichte daling, maar december blijft populair
De afgelopen jaren zagen de verzekeraars een lichte daling in het aantal claims op inboedel- en opstalverzekeringen als gevolg van een inbraak. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat iedereen zich meer bewust is van het inbraakrisico en betere preventiemaatregelen treft. Er geldt wel een piek tijdens de feestdagen. De afgelopen vier jaar noteerden verzekeraars gemiddeld 12 inbraakclaims per uur. Vooral de jaarwisseling is populair onder inbrekers. Het aantal inbraakclaims dat tijdens oud en nieuw binnenkomt, ligt 90% hoger dan op andere dagen. Gemiddeld noteerden verzekeraars 967 inbraakclaims rondom de jaarwisseling.
Inbraakrisico verkleinen
De inzet van politie en gemeentes op het gebied van preventie, handhaving en opsporing blijft van groot belang. Om het inbraakrisico te verkleinen, kan je zelf het volgende doen.
- Een inkoppertje: sluit altijd alle ramen en deuren en draai ze op slot. Ook als je even weggaat. Zorg dat je ramen en deuren niet verborgen zijn achter hoge schuttingen, bomen of struiken. Dit maakt sociale controle niet mogelijk.
- Gebruik buitenverlichting: bijvoorbeeld op een schemerschakelaar of bewegingssensor.
- Plaats waardevolle spullen en sleutels uit het zicht. Laat sleutels ook niet in het slot zitten. Verstop de sleutels niet buiten.
- Maak afspraken met buren om op elkaars huis te letten bij afwezigheid.
- Word lid van een digitale buurtpreventiegroep.
Inboedel- en opstalverzekering
Met een inboedelverzekering verzeker je jouw inboedel in je woning tegen schade en diefstal. Met een opstalverzekering verzeker je schade aan je woning en zaken die hieraan vastzitten. Alleen een verzekering afsluiten is vaak niet voldoende. Meestal moet je ook bepaalde maatregelen treffen om bij een inbraak in aanmerking te komen voor een schadevergoeding.