Voorkom onderverzekering

In dit artikel lees je meer over een inboedel- en opstalverzekering. Voor welke schade ben je verzekerd? Hoe worden de premies van deze verzekeringen vastgesteld? En… Hoe voorkom je dat je problemen krijgt bij een schadeafwikkeling?

Wat is een inboedelverzekering?

Inboedel is alles in jouw woning wat je mee kan nemen als je gaat verhuizen. Zonder schade aan het object te veroorzaken. Denk aan je meubels, gordijnen, zwevende pakketvloer en kleding. Met een inboedelverzekering kan je jouw inboedel in je woning verzekeren tegen: brandschade, waterschade, schade door ontploffing, schade veroorzaakt door blikseminslag, schroeien en smelten, stormschade (minimaal windkracht 7), een gewelddadige beroving en inbraak/diefstal.

Wat is een opstalverzekering?

Als je een woning hebt gekocht wil je dat je jouw woning kan (laten) maken als er iets gebeurt. Met een opstalverzekering verzeker je alles wat vast zit aan je woning. Daaronder vallen ook de leidingen, de centrale verwarming, de badkamer, de keuken en het toilet. Een opstalverzekering dekt de schade aan je woning bij: brand- en/of blusschade, rook- en/of roetschade, schade door ontploffing, wateroverlast (geen dijkdoorbraak), blikseminslag, stormschade, neerslag en vorst en inbraak/diefstal. Schade veroorzaakt door een aardbeving, atoomkernreactie en vulkaanuitbarsting zijn uitgesloten. Daarnaast is schade aan glas niet altijd standaard meeverzekerd.

Handige tips direct in je mailbox

Hoe worden de premies bepaald?

  • Inboedelverzekering: op het moment dat je een inboedelverzekering afsluit, geef je door hoeveel jouw inboedel waard is. Dit wordt het verzekerde bedrag genoemd. Op basis van het verzekerde bedrag wordt de premie van de verzekering bepaald. Het verzekerde bedrag is vaak lastig te bepalen en blijft altijd een schatting. Factoren die bepalend zijn: je gezinssituatie, de oppervlakte van je woning, je leeftijd en je salaris. Deze factoren bepalen hoeveel spullen je kan kopen en nodig hebt. 
  • Opstalverzekering: in dit geval verzeker je de herbouwwaarde van je woning. Dit is het bedrag dat nodig is om je woning op dezelfde plaats met dezelfde grootte opnieuw te bouwen. Op basis van deze waarde wordt de premie van de verzekering bepaald. De meeste verzekeraars berekenen de herbouwwaarde aan de hand van de inhoud en het woningtype.

Hoe voorkom je problemen bij een schadeafwikkeling?

Onderverzekering kan een probleem zijn bij een schadeafwikkeling. Er is dan een lagere verzekerde som of herbouwwaarde bekend bij de verzekeraar dan daadwerkelijk het geval is. Zorg er daarom altijd voor dat de juiste gegevens bij de verzekeraar bekend zijn. Een wijziging in je privésituatie kan al invloed hebben op je inboedel- en opstalverzekering. De volgende wijzigingen kunnen onder andere van invloed zijn op het verzekerde bedrag en de herbouwwaarde: 

  • Adreswijziging 
  • Tijdelijke opslagplaats voor je inboedel 
  • Bestemming (bijvoorbeeld bij een verhuizing) 
  • Gezinssamenstelling 
  • Netto maandinkomen 
  • Aan- of uitbouw van je woning 
  • Zonnepanelen 

Wij raden je aan om regelmatig te checken of je inboedel en woning goed verzekerd zijn. Bij een wijziging in je privésituatie is het dus van belang om te controleren of je verzekeringen nog passen bij de nieuwe situatie. 

Privé Wonen 5 min 15 mrt 2022 16:00 Geschreven door: You Sure

Vragen over een inboedel-of opstalverzekering?

Wij helpen en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. Goed advies is nog maar het begin.

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_Hoger-inbraakrisico-tijdens-de-feestdagen-.jpg
Privé Wonen 5 min

Hoger inbraakrisico tijdens de feestdagen

Inbrekers houden van de feestdagen. Vooral oudjaarsavond. Laat je feestdagen niet verpesten. Houd inbrekers buiten.

Lees meer
nws_thumb_Rookmelders-op-elke-verdieping-verplicht.jpg
Privé Wonen 5 min

Rookmelders op elke verdieping verplicht

Rookmelders redden levens. Hangen jouw rookmelders op de juiste plek en voldoe je aan de wettelijke verplichtingen?

Lees meer
nws_thumb_Zakelijk-gebruik-maken-van-je-e-bike.jpg
Privé Onderweg 5 min

Zakelijk gebruik maken van je e-bike. Dit moet je weten!

Je e-bike zakelijk gebruiken valt niet binnen de dekking van de verzekering. Maar je werkt als fietskoerier. Welke verzekering sluit jij af?

Lees meer