Impact van hypotheekrente op de maximale hypotheek

Een hypotheek is één van de grootste financiële verplichtingen die je in je leven aangaat. Weet jij hoeveel je kan lenen om je droomhuis te financieren? Bij het afsluiten van een hypotheek is de rente een belangrijk aspect waar veel aandacht aan wordt besteed. Maar wat is eigenlijk de invloed van je hypotheekrente op je maximale hypotheek? Is een rente verschil van 2% of 3% echt zo groot? Dat lees je in dit artikel.

Wat is hypotheekrente? 

Hypotheekrente is de rente die een kredietverstrekker in rekening brengt voor het verstrekken van je hypotheek, oftewel lening. Deze rente wordt bepaald door de marktrente én is daarvan afhankelijk. Daarnaast wordt de rente bepaald door de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. De hypotheekrente kan vast of variabel zijn.

Vaste en variabele rente

Een vaste hypotheekrente is een rente die gedurende de looptijd of een bepaald aantal jaar niet verandert. Het voordeel daarvan is dat jouw maandelijkse hypotheeklasten gelijk blijven. Een variabele rente kan wel gedurende de looptijd van je hypotheek veranderen. Dit kan gebeuren als gevolg van de veranderde marktrente of als de hypotheekverstrekker zijn voorwaarden verandert. Stijgt de rente? Dan zullen je maandelijkse hypotheeklasten ook stijgen.

Invloed van hypotheekrente op hypotheekbedrag

De hoogte van de hypotheekrente heeft invloed op de hoogte van het hypotheekbedrag dat je kan lenen. Wanneer de hypotheekrente hoog is, zal het maximale hypotheekbedrag dat je kan lenen lager zijn. Hoe komt dat?

Op basis van je inkomen mag je een maximum bedrag per maand kwijt zijn aan woonlasten (hypotheek en rente). Bijvoorbeeld maximaal € 1.000,- per maand. Een hoger rentepercentage betekent dat een groter deel van je woonlasten op gaat aan rente. Er blijft dus een minder over voor de aflossing van je hypotheek. Dit resulteert in een lagere maximale hypotheek.

Invloed van hypotheekrente op totale rentekosten

De totale hypotheekrente kosten verschillen ook of je 3,5% betaalt of 2%.

Voorbeeld: je hebt een hypotheek van € 350.000,-. Je zet jouw rente vast voor 30 jaar. Je bent in dat geval zeker van een vast maandbedrag voor je woonlasten. In de tabel hieronder vind je een voorbeeld van het verschil tussen 2%, 3% en 3,5% rente.

Rente

2%

2%

3%

3%

3,5%

3,5%

Maandelijkse betaling

2%

€ 1.294

3%

€ 1.476

3,5%

€ 1.572

Totale betaling na 30 jaar

2%

€ 456.721

3%

€ 531.220

3,5%

€ 565.798

Totale hypotheekrente kosten

2%

€ 115.721

3%

€ 181.220

3,5%

€ 215.798

Het verschil tussen 2% en 3,5% hypotheekrente is na 30 jaar € 100.077,- . Je draagt dus een hogere rentelast en betaalt meer rente terwijl je hetzelfde hypotheekbedrag leent.

 

Invloed van rente op je hypotheek 

Wij kunnen concluderen dat de hypotheekrente een directe invloed heeft op je maximale hypotheek. Zowel op de hoogte van je totale hypotheekbedrag als op je totale hypotheekrente kosten.

Wil je meer weten over je hypotheek neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs. Je kan volledig vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen. Wij staan voor je klaar en horen graag wat wij voor je kunnen betekenen. 

Privé Geldzaken 5 min 31 mrt 2023 10:01 Geschreven door: You Sure

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_bruiloftverzekering-afsluiten-overbodig.jpg
Privé Reizen & Vrije tijd 5 min

Bruiloftverzekering: afsluiten of overbodig?

Je hebt je soulmate gevonden. Samen stappen jullie het huwelijksbootje in. Eén van de meest memorabele dagen in je leven (als het goed is). ...

Lees meer
nws_thumb_overname_kilometerverzekering.jpg
Zakelijk Privé 5 min

You Sure nieuwe eigenaar van De Kilometerverzekering.nl

You Sure nam in januari 2023 De Kilometerverzekering.nl en Rijgedragverzekering.nl over. Een mooie stap om verder te ontwikkelen tot innovatieve ...

Lees meer
nws_thumb_bedrijfsgebouwenverzekering.jpg
Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min

Bedrijfsgebouwenverzekering: het risico dat je loopt met onderverzekering

De inflatie in Nederland is hoger dan ooit. De gevolgen van de inflatie zijn enorm. Zo is het risico op onderverzekering groter geworden. In...

Lees meer