Bedrijfsgebouwenverzekering: het risico dat je loopt met onderverzekering

De inflatie in Nederland is hoger dan ooit. De gevolgen van de inflatie zijn enorm. Zo is het risico op onderverzekering groter geworden. Inflatie heeft namelijk ook invloed op je verzekeringen. Bijvoorbeeld op de bedrijfsgebouwenverzekering. Heb je deze afgesloten en ben je hier niet alert op? Dan kan het nadelige financiële gevolgen hebben. In dit artikel lees je er meer over. Met onderverzekering bedoelen wij: het verzekerde bedrag van je verzekering is te laag. Dit betekent dat je na een schade een bedrag ontvangt dat te laag is om de schade volledig te kunnen herstellen.

Kans op onderverzekering voor jouw bedrijf

De inflatie in Nederland heeft invloed op vele aspecten, waaronder de bouwkosten. De verhoogde grondstofprijzen, door het tekort aan grondstoffen, dragen hieraan bij. En hetzelfde geldt voor de arbeidskosten die zijn gestegen door de krapte op de arbeidsmarkt.

Het gevolg hiervan is dat de kosten voor het herstellen van jouw bedrijfspand na schade stijgen. Hierdoor kan het voorkomen dat de herstelkosten hoger zijn dan het bedrag dat je hebt verzekerd met de bedrijfsgebouwenverzekering. Het kan dus gebeuren dat je na een schade een bedrag ontvangt van de verzekeraar dat te laag is om de schade van jouw pand te kunnen herstellen. Met andere woorden: je bent onderverzekerd.

Onderverzekerd: de financiële impact 

Het verzekerde bedrag dat je hebt vastgelegd in de bedrijfsgebouwenverzekering is wat een verzekeraar maximaal uitkeert bij schade. Het verzekerde bedrag moet daarbij overeenkomen met de herbouwwaarde. Als dit niet het geval is, is er dus sprake van onderverzekering.

Voorbeeld: Er breekt een brand uit in de bedrijfskantine. Hierdoor loopt het pand veel brandschade op en moet de keuken worden vervangen. Dit valt binnen de dekking van de bedrijfsgebouwenverzekering. Het verzekerde bedrag is € 500.000,-. De werkelijke herbouwwaarde is € 1.000.000,- van je gehele bedrijfspand. De brandschade en herstelkosten van de bedrijfskantine komen uit op € 50.000,-. Dan wordt jouw bedrag berekend door: verzekerde bedrag / totale herstelkosten bedrijfspand x herstelkosten kantine. 

Berekening: € 500.000,- / € 1.000.000,- X € 50.000,- = € 25.000,-

Je krijgt voor een schade van € 50.000,- slechts € 25.000,- vergoed door de verzekeraar. Als ondernemer zijn de overige kosten voor eigen rekening. Dat is het risico dat je loopt als je onderverzekerd bent.

Voorkomen is beter dan genezen

Het tegengaan van onderverzekering is belangrijk. De financiële gevolgen kunnen enorm zijn. Zorg dat je op de hoogte bent van jouw herbouwwaarde om onderverzekering tegen te gaan. Een taxatie is de oplossing tegen onderverzekering.

Twijfel je of je onderverzekerd bent? Neem contact met ons op. Onze zakelijke adviseurs kijken en denken graag met je mee. Daarin maak jij de keuze. Wij adviseren. Geïnteresseerd? Dan horen wij graag van je.

Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min 29 mrt 2023 14:43 Geschreven door: You Sure

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_wanneer-wordt-jouw-bedrijf-getroffen-door-cybercrime.jpg
Zakelijk Op de werkvloer 5 min

Wanneer wordt jouw bedrijf getroffen door cybercrime?

Cybercrime is een groeiend gevaar in onze huidige digitale samenleving. Het is belangrijk om als ondernemer bewust te zijn van de risico's v...

Lees meer
nws_thumb_impact-van-hypotheekrente-op-de-maximale-hypotheek.jpg
Privé Geldzaken 5 min

Impact van hypotheekrente op de maximale hypotheek

Wat is eigenlijk de invloed van je hypotheekrente op je maximale hypotheek? Is een rente verschil van 2% of 3% echt zo groot? Dat lees je in dit ...

Lees meer
TMP.jpg
Zakelijk Op de werkvloer 5 min

Welke verzekering dekt schade aan thuiswerkvoorzieningen?

De hond van een medewerker bijt het beeldscherm van een laptop kapot. Thuis bij een medewerker. Heb je hiervoor de juiste verzekering afgesloten?

Lees meer