Mag ik met een B-rijbewijs in een elektrische auto met caravan rijden?

Steeds meer mensen overwegen een elektrische auto. Hoe zit het eigenlijk als je op reis wilt met een caravan en je elektrische auto? Met een B-rijbewijs mag je een maximaal gewicht besturen. Het totaal van de auto plus wat je er achteraan trekt. Elektrische auto’s zijn veel zwaarder dan een auto op fossiele brandstof. Met een caravan kom je dus sneller aan het maximale gewicht dan dat is toegestaan. Geen zorgen! Wij hebben de oplossing.

Rijbewijsgrens van een B-rijbewijs

Met een B-rijbewijs mag je maximaal 3.500 kg besturen. De bovengrens geldt voor de volledige combinatie. Het gewicht van de auto en de caravan mag niet meer dan 3.500 kg zijn. Is dit wel het geval? Dan heb je een B+ code 96 of een BE-rijbewijs nodig.

Handige tips direct in je mailbox

Oplossing om met een elektrische auto en caravan op reis te gaan

Je hebt verschillende opties om toch met een elektrische auto en caravan naar Zuid-Frankrijk te vertrekken. 

  • Haal het rijbewijs B+ code 96. Met dit rijbewijs mag je een combinatie van maximaal 4.250 kg besturen. De auto en caravan mogen gezamenlijk dus zwaarder zijn dan bij een B-rijbewijs. 
  • Haal het BE-rijbewijs. Met dit rijbewijs mag je een maximaal bruto laadvermogen van 3.500 kg trekken. Hierbij wordt de maximale massa van de auto niet meegenomen. 
  • Ga met een caravan van maximaal 750 kg op reis. Met een B-rijbewijs mag je altijd een gewicht van 750 kg trekken. Ook als het totale gewicht hoger is dan 3.500 kg. 
  • Je kan het bruto laadvermogen van je auto of caravan verlagen bij het RDW. Op deze manier kan je onder de 3.500 kg uitkomen. Dit kan wel ten kosten gaan van het laadgewicht.

Verzekerd of onverzekerd?

Rijd je met een te zware combinatie zonder dat je de juiste papieren hebt? Dan loop je de kans op een boete van justitie. Je bent daarnaast niet verzekerd in het geval van schade of een ongeval. Dit kan nare gevolgen hebben.

Privé Onderweg 5 min 2 aug 2022 16:00 Geschreven door: You Sure

Vragen over een auto- of caravanverzekering?

Wij helpen en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. Goed advies is nog maar het begin.

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_Zakelijk-gebruik-maken-van-je-e-bike.jpg
Privé Onderweg 5 min

Zakelijk gebruik maken van je e-bike. Dit moet je weten!

Je e-bike zakelijk gebruiken valt niet binnen de dekking van de verzekering. Maar je werkt als fietskoerier. Welke verzekering sluit jij af?

Lees meer
nws_thumb_Weet-waar-je-voor-verzekerd-bent-bij-winters-weer-.jpg
Privé Onderweg 5 min

Weet waar je voor verzekerd bent bij winters weer

Sneeuw is prachtig maar verraderlijk. En die storm kan wel eens schade toebrengen. Hoe goed ben jij verzekerd?

Lees meer
nws_thumb_Hoger-inbraakrisico-tijdens-de-feestdagen-.jpg
Privé Wonen 5 min

Hoger inbraakrisico tijdens de feestdagen

Inbrekers houden van de feestdagen. Vooral oudjaarsavond. Laat je feestdagen niet verpesten. Houd inbrekers buiten.

Lees meer