De You Sure checklist bij verhuur via Airbnb

Bijverdienen door (een deel van) jouw woning te verhuren via Airbnb; voor veel mensen een leuke side business. Het mag, zolang je dit doorgeeft aan de verzekeraar en hypotheekverstrekker. Houd er wel rekening mee dat een particuliere woonverzekering niet altijd schade door verhuur dekt. Een aantal belangrijke aandachtspunten als jij verhuurt via Airbnb.

Opstalverzekering bij verhuur 

De verzekeraar gaat ervan uit dat jouw woning bedoeld is voor privégebruik. Zodra jouw woning wordt verhuurd, is dit niet meer het geval. Heb je een opstalverzekering en gebeurt er iets met jouw woning tijdens de verhuurperiode? Dan keert de verzekeraar niet altijd uit. Soms is een aanvullende of aparte verzekering nodig voor korte termijn verhuur.
Wil je gaan verhuren? Check altijd bij je verzekeraar of tussenpersoon wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van jouw lopende verzekering en voorkom dat je zelf opdraait voor schade veroorzaakt door huurders. 

Dekt jouw inboedelverzekering schade door huurders?

Een inboedelverzekering dekt standaard schade en diefstel aan jouw spullen bij privégebruik. Zodra jij een woning of kamer verhuurt, worden jouw spullen ook door de huurder gebruikt. Hoe vaker je verhuurt, hoe intensiever het gebruik en hoe groter de kans dat er iets kapot gaat. De verzekeraar kan het risico dan minder goed beoordelen. Bespreek met jouw adviseurs of jouw huidige verzekering voldoende dekking geeft als er iets kapot gaat. 

Check jouw hypotheek 

Bij de verhuur van jouw woning moet je rekening houden met jouw hypotheek. Sommige hypotheekovereenkomsten verbieden namelijk het verhuren van jouw woning voor de korte termijn. Het is belangrijk om tijdig te controleren of de hypotheekverstrekker akkoord gaat met het verhuren van jouw woning. Zo voorkom je dat je in de problemen komt.

Aansprakelijkheid als er iets gebeurt met gasten 

Jij bent als verhuurder via de Verhuurdersgarantie van Airbnb niet gedekt als er iets gebeurt met een huurder. Schade aan jouw huis of bezittingen kan je niet verhalen bij Airbnb, maar Airbnb is ook niet verantwoordelijk bij letsel bij een gast of zijn bagage. Voor dit laatste ben je mogelijk wel verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering, zolang je aan de gestelde eisen voldoet. 

 

Bereid je goed voor op verhuur

Check jouw verzekeringen voordat je besluit te verhuren via Airbnb (of een ander platform). Wat is er al gedekt, waar heb je een aanvullende verzekering nodig en welk risico neem je voor lief en betaal je zelf als er iets gebeurt. Richt jij je liever op de hospitality kant van de verhuur? Dan helpen onze adviseurs je graag verder met het uitzoekwerk en het beste advies voor jouw (verhuur)situatie. 

Privé Wonen 5 min 2 apr 2024 10:18 Geschreven door: You Sure

Vragen over een inboedel- of opstalverzekering?

Wij helpen en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. Goed advies is nog maar het begin.

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_Hoger-inbraakrisico-tijdens-de-feestdagen-.jpg
Privé Wonen 5 min

Hoger inbraakrisico tijdens de feestdagen

Inbrekers houden van de feestdagen. Vooral oudjaarsavond. Laat je feestdagen niet verpesten. Houd inbrekers buiten.

Lees meer
nws_thumb_Voorkom-onderverzekering-.jpg
Privé Wonen 5 min

Voorkom onderverzekering

Onderverzekerd? Kan dat? Ja... De reparatiekosten zijn zó hoog, maar je krijgt geen geld uitgekeerd. Waarom niet?

Lees meer
nws_thumb_Zakelijk-gebruik-maken-van-je-e-bike.jpg
Privé Onderweg 5 min

Zakelijk gebruik maken van je e-bike. Dit moet je weten!

Je e-bike zakelijk gebruiken valt niet binnen de dekking van de verzekering. Maar je werkt als fietskoerier. Welke verzekering sluit jij af?

Lees meer