Cyberverzekering

De wereld digitaliseert. Dit biedt kansen voor jouw bedrijf, maar brengt ook digitale risico’s met zich mee. In 2022 was 57% van de bedrijven in Nederland slachtoffer van cybercrime: virussen, hacks, DDos-aanvallen, ransomware en systeeminbraken. Een datalek kan ervoor zorgen dat je klantenbestand op straat ligt. Dat kan grote gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Verzeker je tegen de financiële gevolgen van cybercriminaliteit met een cyberverzekering.

550_Cyberverzekering-001.jpg
550_Cyberverzekering-002.jpg
550_Cyberverzekering-003.jpg

Wat is een cyberverzekering?

Met een cyberverzekering verzeker je de financiële gevolgen van hacking, systeeminbraak, verloren data, gegevensdiefstal en andere vormen van cybercriminaliteit. Ook schade veroorzaakt door een menselijke fout valt binnen de dekking van de verzekering. Denk aan een medewerker die op een link klikt van een phishing e-mail en geld overmaakt. Met een cyberverzekering verzeker je niet alleen de financiële risico’s, maar krijg je ook ondersteuning van cyberspecialisten na een incident. Zij helpen je de schade zoveel mogelijk te beperken.

Dit is wel en niet verzekerd

Elke verzekeraar is anders, zo verschillen ook de voorwaarden per cyberverzekering. In de basis zijn er bij elke cyberverzekering bepaalde zaken wel en niet verzekerd. Ook ieder bedrijf is anders. Maatwerk is altijd mogelijk om te zorgen dat een verzekering goed bij jouw bedrijf past. Onze adviseurs denken graag met je mee.

Jouw aansprakelijkheid voor schade aan anderen door een cyberincident valt binnen de dekking van deze verzekering. Denk aan de kosten van verweer bij aansprakelijkheid, boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens, kosten van intern onderzoek en kosten en boetes in verband met elektronische betaaldiensten (PCI-DSS). 

Schade aan jouw bedrijf valt binnen de dekking van deze verzekering. Denk aan cyberdiefstal, digitale afpersing, hacking van telefoons, schade aan programmatuur en diefstal van data. 

Na een cyberincident wil je de schade zoveel mogelijk beperken. Daarom kan je na een cyberincident gebruikmaken van de diensten van verschillende crisismanagementspecialisten. Denk aan cybersecurity professionals, forensische specialisten, juridisch adviseurs, communicatieprofessionals en deskundigen op het gebied van kredietbeheer. 

Materiële schade aan digitale apparaten niet gerelateerd aan een cyberincident is niet verzekerd. Zoals een glas drinken dat over een laptop valt. Hiervoor sluit je een inventarisverzekering af. 

Heb je boetes in je leveringsvoorwaarden opgenomen als je diensten, producten of oplossingen te laat oplevert? Deze contractuele aansprakelijkheid valt buiten de dekking van de cyberverzekering. 

Schade opzettelijk veroorzaakt of veroorzaakt door roekeloosheid is niet verzekerd. Met roekeloosheid wordt bedoeld dat je had kunnen weten dat er een grote kans was op schade. Ook het deelnemen aan strafbare activiteiten valt niet binnen de dekking van de verzekering. 

Aanvullende verzekeringen

Wat niet standaard binnen de cyberverzekering valt, kan je vaak los meeverzekeren met aanvullende modules. Laat ons weten wat voor jou belangrijk is, dan zoeken wij de beste verzekering voor je uit.

Schade aan voorraden door verandering in temperatuur of vochtigheid in een gecontroleerde omgeving kan je met deze module meeverzekeren. 

Noodzakelijke kosten die je maakt om een aanspraak of schade te voorkomen binnen 72 uur na het cyberincident wordt vergoed door de verzekeraar. 

Een vergoeding wanneer een verzekeraar van jou (of een medewerker) verlangt dat je aanwezig bent bij een rechtszaak vanwege een aanspraak tegen jou. 

“Je denkt dat dit niet bij jouw bedrijf gebeurt”

Cybercriminaliteit is nog nieuw en ongrijpbaar. Daarom denken veel ondernemers dat het hen niet zal overkomen. Omdat hun bedrijf geen producten online verkoopt, omdat het bedrijf niet zo groot is of omdat alle medewerkers altijd goed opletten. Maar de cijfers van cybercriminaliteit stijgen hard. Bij bedrijven in alle soorten, maten en branches. Als slachtoffer lopen de kosten na een incident hoog op. Deze financiële gevolgen kan je verzekeren met een cyberverzekering. - Mert, Adviseur Zakelijk

quote_Mert_Adviseur-zakelijk.png

Cybercrime bij alle soorten bedrijven 

Misschien denk je ‘maar mijn bedrijf is niet groot/belangrijk/rijk/interessant genoeg voor cybercriminaliteit’. Uit cijfers blijkt dat criminelen geen duidelijk bedrijfsprofiel hebben waar ze toeslaan.

Percentages bedrijven slachtoffer van cybercriminaliteit
Onderzoek van Hiscox laat zien dat in 2022 de volgende percentages bedrijven slachtoffer waren van cybercriminaliteit:  

  • Kleine ondernemer (1-9 werknemers): 39,4% 
  • MKB-klein (10-49 werknemers): 63,2% 
  • MKB-medium (50 – 249 werknemers): 46,4% 
  • Groot zakelijk (250 – 999 werknemers): 78% 
  • Enterprise (1000+ werknemers): 64% 

Heb je een vraag over verzekeringen?

Wij weten hoe ingewikkeld verzekeringen soms lijken. Zeker als je er niet elke dag mee bezig bent. Gelukkig zijn wij dat wel! Heb je een vraag over een cyberverzekering of een andere zakelijke verzekering? Neem gerust contact met ons op. Wij kijken met je mee en geven advies. Zonder dat je direct ergens aan vast zit.

540_vragen-zakelijk-001.jpg

Wij zijn You Sure

Wij zijn jouw verzekeringsadviseur. Dat betekent dat onze adviseurs weten wat alle verzekeraars in Nederland aanbieden en tegen welke voorwaarden. Deze kennis gebruiken wij om voor jou of jouw bedrijf de beste verzekeringen te vinden. Een menselijke vergelijkingstool die met je meedenkt. Wij geven altijd onafhankelijk advies. Jij maakt zelf de keuze.