Hoe beperk en verzeker je het risico op brand?

Brandschade heeft een behoorlijke impact op jouw bedrijf. Behalve dat je bedrijfspand raakt beschadigd, kan je ook te maken krijgen met bedrijfsschade. Zo kunnen jouw werkzaamheden door brand en de gevolgen daarvan een bepaalde tijd stil komen te liggen. Je mist hierdoor inkomsten. Het kan enige tijd duren voordat nieuwe machines weer operationeel zijn en misschien moeten jouw werkzaamheden tijdelijk elders worden voortgezet. In dit artikel lees je op welke manier je het risico op een brand het beste kan beperken en verzekeren. 

Schade aan je bedrijfspand  

Net als schade door extreme weersomstandigheden (denk aan storm, bliksem, hagel en overstromingen) kan je het risico op brandschade verzekeren met een opstalverzekering (ook wel bedrijfsgebouwenverzekering). Deze verzekering dekt de schade aan spullen die vastzitten in en aan jouw bedrijfspand. Denk bijvoorbeeld aan de leidingen en de centrale verwarming.

Schade aan je voorraad en inventaris  

Met een inventaris- en goederenverzekeringverzeker je de schade aan je bedrijfsinventaris door diefstal, storm of brand. Onder inventaris vallen bijvoorbeeld machines, apparatuur en kantoormeubilair. Onder goederen vallen handelsgoederen (voorraad) en bedrijfsgoederen (goederen die je nodig hebt om de werkzaamheden uit te kunnen voeren). 

Handige tips direct in je mailbox

Schade aan je wagenpark  

Brandschade aan je wagenpark verzeker je met een beperkt casco dekking voor het desbetreffende voertuig.

Misgelopen inkomsten  

Als jouw bedrijfsactiviteiten stil komen te liggen door een brand, loop je inkomsten mis. Er is dan sprake van omzetderving, terwijl je vaste kosten grotendeels doorlopen. Daarnaast maak je extra kosten om je werkzaamheden zo snel mogelijk weer te kunnen uitvoeren. Deze kosten worden vergoed door de verzekeraar als je een bedrijfsschadeverzekering hebt afgesloten.

Voorkom brandschade  

Er komt veel op je af na een brand. Voorkomen blijft beter dan genezen. Daarom delen wij een aantal preventietips waarmee je het brandrisico kan beperken: 

  • Check de alarminstallatie, brandblussers en elektrische installatie en hoe vaak je deze moet controleren volgens de voorwaarden van de verzekering 
  • Check de geldigheid van het certificaat van de alarminstallatie 
  • Laat de kwaliteit van de elektrische installatie checken door een erkend installateur 
  • Check de opslag en afvoer van afval. Op hoeveel meter van de gevel moet brandbaar afval minimaal worden opgeslagen? 
  • Ruim spullen op, gebruik metalen afvalcontainers, voorkom brandstichting, voorkom ophopingen van kabels en stekkerdozen en gebruik vlam dovende afvalbakken en asbakken in rookruimtes 
  • Check bovenstaande zaken wekelijks tot dagelijks
Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min 3 aug 2021 09:30 Geschreven door: You Sure

Vragen over een bedrijfsgebouwenverzekering?

Wij helpen en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. Goed advies is nog maar het begin.

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_Hoe-groot-is-het-risico-op-cybercriminaliteit-voor-jouw-organisatie.jpg
Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min

Hoe groot is het risico op cybercriminaliteit voor jouw organisatie?

Cybercriminaliteit groeit hard. Hogere schadebedragen en meer slachtoffers. Ook jouw bedrijf kan een doelwit zijn.

Lees meer
nws_thumb_Een-evenement-organiseren-Dan-is-een-evenementenverzekering-onmisbaar.jpg
Zakelijk Op de werkvloer 5 min

Een evenement organiseren? Dan is een evenementenverzekering onmisbaar

Je artiest komt niet opdagen. Of je wordt aansprakelijk gesteld voor een ongeval tijdens jouw evenement. En nu? Verzeker jouw evenement.

Lees meer
nws_thumb_Wat-als-je-als-zelfstandig-ondernemer-arbeidsongeschikt-raak.jpg
Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min

Wat als je als zelfstandig ondernemer arbeidsongeschikt raakt?

Als zelfstandige ken je ook de keerzijde. De hoge druk op je schouders. Wie zorgt voor jouw inkomen als je het niet zelf kan?

Lees meer