Rookmelders op elke verdieping verplicht

Nog niet ieder huishouden maakt gebruik van een rookmelder. Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder verplicht in iedere woning. Voor nieuwbouwwoningen geldt deze verplichting al sinds 2003. Door de nieuwe wetgeving moeten ook bestaande woningen aan deze verplichting voldoen. Vanaf 1 juli moet op iedere verdieping een rookmelder hangen. Lees in dit artikel meer over de nieuwe wetgeving.

Nieuwe wetgeving voor rookmelders

De regering heeft gehoor gegeven aan het advies van de brandweer en gemeentes. Woningeigenaren moeten vanaf 1 juli 2022 op elke verdieping een rookmelder in de woning hebben hangen. Naar schatting zijn er miljoenen rookmelders nodig om iedere woning te voorzien van één of meerdere rookmelders. Vandaar dat de wetgeving pas op 1 juli ingaat.

Rookmelders verplicht in een huurhuis

De verhuurder is verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders. Als je een woning huurt, ligt de verantwoordelijkheid bij de verhuurder. Een huurder is wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelders. Als bijvoorbeeld de batterij leeg is, moet de huurder deze zelf vervangen.

Eisen aan een rookmelder

In tegenstelling tot rookmelders in nieuwbouwwoningen, stelt de nieuwe wetgeving voor bestaande woningen geen eisen aan de doorkoppeling van de rookmelder. Daarnaast is het niet verplicht de rookmelders aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Een rookmelder op batterijen voldoet dus voor bestaande woningen. Een rookmelder moet wel een CE-keurmerk hebben en voldoen aan NEN-14604.

Handige tips direct in je mailbox

Slimme rookmelders

Tegenwoordig zijn er ook slimme rookmelders. Deze rookmelders maken niet alleen geluid op het moment dat er rook, brand of een extreme temperatuur wordt herkend. Deze rookmelders kunnen er ook voor zorgen dat je gebeld wordt of een push- of e-mailbericht ontvangt op je telefoon, tablet of computer.

Verzekeren van brandschade

Het risico op brandschade kan worden verzekerd met een inboedel- en opstalverzekering. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan het interieur en andere spullen in de woning. Met een opstalverzekering verzeker je alles wat vast zit aan de woning op het moment dat deze afbrandt.

De gevolgen van de nieuwe wetgeving voor jouw verzekeringen

Stel je vergeet de rookmelders vóór 1 juli op te hangen en je woning brandt vervolgens af. Vergoedt de verzekeraar de schade dan wel? Op dit moment hebben verzekeraars hun voorwaarden nog niet aangepast. Dat betekent dat je verzekerd bent. Ook als je (nog) geen rookmelders op iedere verdieping hebt opgehangen. De verwachting is dat verzekeraars in de toekomst wel hun voorwaarden aanpassen naar deze nieuwe wetgeving.

Privé Wonen 5 min 20 jan 2022 15:14 Geschreven door: You Sure

Vragen over een inboedel- of opstalverzekering?

Wij helpen en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. Goed advies is nog maar het begin.

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_Hoger-inbraakrisico-tijdens-de-feestdagen-.jpg
Privé Wonen 5 min

Hoger inbraakrisico tijdens de feestdagen

Inbrekers houden van de feestdagen. Vooral oudjaarsavond. Laat je feestdagen niet verpesten. Houd inbrekers buiten.

Lees meer
nws_thumb_Voorkom-onderverzekering-.jpg
Privé Wonen 5 min

Voorkom onderverzekering

Onderverzekerd? Kan dat? Ja... De reparatiekosten zijn zó hoog, maar je krijgt geen geld uitgekeerd. Waarom niet?

Lees meer
nws_thumb_Zakelijk-gebruik-maken-van-je-e-bike.jpg
Privé Onderweg 5 min

Zakelijk gebruik maken van je e-bike. Dit moet je weten!

Je e-bike zakelijk gebruiken valt niet binnen de dekking van de verzekering. Maar je werkt als fietskoerier. Welke verzekering sluit jij af?

Lees meer