Op RTL Z: Hoe bescherm je jouw onderneming tegen cyberrisico's?

Voor het RTL Z programma Wat Te Doen Met Je Pensioen is You Sure geïnterviewd over cybercriminaliteit. Hierin zijn Cyberspecialist Erik Kolsteren en You Sure directeur Bas Harmsen gevraagd naar veel voorkomende vormen van cybercrime, preventiemaatregelen en tips ter beperking van cyberrisico's. Cybercrime komt steeds vaker voor. Als ondernemer in de digitale wereld ontkom je er bijna niet aan. In een poging ondernemers te slim af te zijn, wordt dit soort criminaliteit vaak vermomd. Hoe zien dit soort activiteiten eruit en hoe kan jij jouw bedrijf hiertegen beschermen? Je leest het in dit artikel!

Hoe krijgen criminelen toegang?

Een van meest prominente vormen hiervan is het zogeheten ‘Business email compromise’, waarin cybercriminelen doormiddel van bijvoorbeeld phishing toegang proberen te krijgen tot een e-mailaccount gekoppeld aan jouw onderneming. Vervolgens proberen ze vertrouwelijke informatie of geld uit de onderneming te halen. Dit gebeurt veelal onopgemerkt en op het moment dat jij er als getroffen ondernemer achter komt, is het kwaad vaak al geschied. Erik geeft aan dat 60% van ondernemers te maken krijgt met cyberdreigingen.

Uitzending gemist? 

De juiste preventiemaatregelen nemen

Als onderneming is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op mogelijke cyberaanvallen. Breng daarom in kaart welke risico’s je loopt en tref passende preventieve maatregelen. Volgens Erik is het belangrijk om kritische updates binnen jouw bedrijf altijd tijdig in te voeren. Bestaat jouw bedrijf uit meerdere medewerkers? Zorg er dan voor dat je hen cyberbewust maakt, zodat zij beter worden in het herkennen van en reageren op verschillende soorten cybercrime. Tegelijkertijd is het cruciaal om als bedrijf altijd back-ups te maken. Deze zullen ook regelmatig getest moeten worden. Hiermee zorg je ervoor dat je terug kan vallen op herstelbestanden wanneer er sprake is van een digitale inbraak.

Sluit je aan bij een Cyberspecialist

Ongeacht het aantal getroffen preventieve maatregelen, blijft de kans aanwezig om slachtoffer te worden van cybercrime. Cybercriminelen blijven namelijk innoveren om toegang te krijgen tot jouw gevoelige data. Dit kan hevige financiële gevolgen met zich meedragen. Ons advies? Ga in gesprek met onze cyberspecialist Erik Kolsteren. Samen beschermen we jouw onderneming en maken we cyberrisico's beheersbaar.

Handige tips direct in je mailbox

Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min 9 sep 2024 09:00 Geschreven door: You Sure

Vragen over een cyberverzekering?

Wij helpen en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. Goed advies is nog maar het begin.

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_Hoe-beperk-en-verzeker-je-het-risico-op-brand.jpg
Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min

Hoe beperk en verzeker je het risico op brand?

Brand heeft meer impact dan alleen de schade zelf. Het werk komt vaak stil te liggen. Voorkomen is beter dan genezen. Check onze preventietips.

Lees meer
TMP.jpg
Zakelijk Op de werkvloer 5 min

Welke verzekering dekt schade aan thuiswerkvoorzieningen?

De hond van een medewerker bijt het beeldscherm van een laptop kapot. Thuis bij een medewerker. Heb je hiervoor de juiste verzekering afgesloten?

Lees meer
nws_thumb_Wat-als-je-als-zelfstandig-ondernemer-arbeidsongeschikt-raak.jpg
Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min

Wat als je als zelfstandig ondernemer arbeidsongeschikt raakt?

Als zelfstandige ken je ook de keerzijde. De hoge druk op je schouders. Wie zorgt voor jouw inkomen als je het niet zelf kan?

Lees meer