Wat moet je regelen wanneer de kinderen uit huis gaan?

Wanneer je kinderen het huis uit gaan, zijn er veel zaken om te regelen. Ze gaan misschien op kamers voor hun studie of nemen een tussenjaar. Dit brengt grote veranderingen met zich mee. Naast de veranderingen in huis, moet je ook je verzekeringen herzien. Denk aan de invloed op jouw aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering, zorgverzekering en eventuele woonverzekeringen, afhankelijk van de nieuwe woonomstandigheden van je kinderen.

Voltijd studeren en uitwonend: wat betekent dit voor de dekking van je verzekeringen?

Kinderen die voltijd studeren en niet meer thuis wonen, vallen meestal nog onder de verzekering van hun ouders, zolang ze aan de regels voldoen. Volgt jouw kind een deeltijd- of avondstudie of neemt jouw kind een tussenjaar? Dan kan het zijn dat de dekking van je verzekeringen gedeeltelijk of volledig komt te vervallen. Zorg ervoor dat je goed weet wat de regels zijn om verrassingen te voorkomen 

Voltijd studeren in het buitenland: is de dekking voldoende?

Gaat jouw kind fulltime studeren of stage lopen in het buitenland? Controleer dan of dit binnen de dekking van je verzekeringen valt. Meestal bieden verzekeraars een verzekering met dekking voor een verblijf tot maximaal 60 dagen. Als jouw kind langer in het buitenland verblijft, is het verstandig om de dekking te verlengen naar 180 dagen. Als de verblijfsduur langer is, dan kan het nodig zijn om een maatwerkverzekering af te sluiten. Denk aan een speciale verzekering voor tijdelijk wonen en werken. Zo zorg je ervoor dat jouw kind volledig verzekerd is tijdens hun studie of stage in het buitenland.

Stoppen met studeren: recht op dekking?

Besluit jouw kind te stoppen met zijn of haar studie of wordt hij of zij uitgeschreven? Dan komt de dekking van jouw aansprakelijkheids- en reisverzekering te vervallen.  Kinderen tot 18 jaar behouden wel dekking onder de zorgverzekering van hun ouders. Het is verstandig om deze situatie te bespreken met één van onze adviseurs en te overwegen om aparte verzekeringen voor jouw kind af te sluiten.

Gaan je kinderen zelfstandig wonen? Dan hebben ze geen recht meer op dekking onder jouw verzekeringen en moeten ze zelf hun verzekeringen regelen.

Ons advies 

Het is belangrijk om de studie- en woonomstandigheden van jouw kind te kennen. Deze omstandigheden hebben namelijk invloed op dekking van je verzekeringen. Onze adviseurs helpen je graag om de dekking van jouw verzekeringen in kaart te brengen en passende oplossingen te vinden. Zo is jouw kind altijd goed verzekerd.

Privé Wonen 5 min 2 jul 2024 13:14 Geschreven door: You Sure

Vragen over jouw aansprakelijkheids- en reisverzekering?

Wij helpen en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. Goed advies is nog maar het begin.

Neem contact op

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_De-juiste-reisverzekering-als-jouw-kind-zelf-op-vakantie-gaat.png
Privé Reizen & Vrije tijd 5 min

De juiste reisverzekering als jouw kind zelf op vakantie gaat

Wanneer kinderen ouder worden, komt er een moment dat ze zelfstandig op vakantie willen. Met een vriendinnetje en haar ouders mee naar Spanj...

Lees meer
Hero-LG-handige-verzekeringen-als-je-met-kinderen-op-vakantie-gaat.jpg
Privé Reizen & Vrije tijd 5 min

Handige verzekeringen als je met kinderen op vakantie gaat

Op vakantie gaan met de kinderen is een heerlijk vooruitzicht. Het plannen van zo’n vakantie vereist wel de nodige voorbereiding en organisa...

Lees meer
Hero-LG_reisverzekering.jpg
Privé Reizen & Vrije tijd 10 min

Wanneer heb je een reisverzekering nodig?

Een dagje weg, citytrip of zomervakantie. Of je nu kiest voor een stad in de buurt of een exotisch land, met een reisverzekering bescherm ji...

Lees meer