Schadevoorbeelden op een rij

Cybercriminelen maken geen onderscheid. Van zzp'ers tot multinationals in uiteenlopende branches: elk bedrijf dat beschikt over klantgegevens of andere vertrouwelijke informatie is doelwit. Wij hebben een aantal waargebeurde cyberschades naast elkaar gezet. Wat de slachtoffers met elkaar gemeen hebben? Gelukkig konden zij terugvallen op onze cyberverzekering.

Branche: Marketing & Communicatie

 
Omzet: € 1,8 miljoen
Impact: Financiële diefstal

 

Een dataleverancier van technologieaanbieders was het doelwit van een aanval waarbij betalingen werden omgeleid naar een frauduleuze bankrekening. De verzekerde verrichte drie betalingen voor in totaal € 43.000,- op de rekening van zijn advocatenkantoor, zo dacht hij althans. Want wat bleek? Het kantoor was gehackt en de bankgegevens waren gewijzigd. Gelukkig bood de cyberverzekering dekking, waardoor het verloren geld kon worden terugbetaald.

 
Alles over onze cyberverzekering

Liefdadigheidsinstelling

 
Omzet: € 35 miljoen
Schade vergoed: € 87.383,-

 

Een bedrijf kreeg te maken met een ransomware-aanval. De oorzaak? In verband met de Covid-19-lockdown kreeg een medewerker per ongeluk een oude laptop om thuis te kunnen werken. En op de laptop was nog slapende ransomware aanwezig. Nadat de medewerker nietsvermoedend verbinding had gemaakt met het netwerk, verspreidde de ransomware zich.

 
Alles over onze cyberverzekering

E-commerce

 
Omzet: € 1,7 miljoen
Impact: Gestolen data

 

Een e-commerce platform dat woonaccessoires aanbiedt, werd doelwit van een aanval. De cybercrimineel had inloggegevens in zijn bezit gekregen voor het platform dat de website aanstuurt. De cybercrimineel plaatste een script in het menu. Dit script werd iedere keer geactiveerd als websitebezoekers op een onzichtbare knop boven op de knop ‘Afrekenen’ klikten. Zodra het script werd geactiveerd, werden de volgende betaalgegevens van de betreffende websitebezoeker verzameld: naam, adres, verzend-, facturatie- en creditcardgegevens.

 
Alles over onze cyberverzekering

ICT

 
Omzet: € 119.765,-
Schade vergoed: € 5.399,-

 

Een IT'er kreeg te maken met een aanval waardoor zijn website een aantal dagen geblokkeerd was. De IT'er slaagde erin de forensische werkzaamheden zelf af te ronden, maar had hierdoor wel kosten gemaakt. Er werd vastgesteld dat de aanval te wijten was aan de ongebruikelijk grote hoeveelheid inkomend verkeer op de website. Hierdoor crashte de server. Nadat er door de IT'er zelf actie was ondernomen om de firewall te verbeteren, nam het webverkeer af.

 
Alles over onze cyberverzekering

Voedselproducent

 
Omzet: € 77,8 miljoen
Schade vergoed: € 548.328,-

 

De verzekerde was het slachtoffer van een aanval met ransomware. Alle servers en back-upbestanden werden versleuteld, waardoor de verzekerde geen bestellingen kon opnemen, geen producten kon verzenden en ook geen klanten kon factureren. Uit forensisch onderzoek bleek dat er gelukkig geen persoonsgegevens waren gestolen.

 
Alles over onze cyberverzekering

Onderwijsinstelling

 
Omzet: € 1,8 miljoen
Impact: Financiële diefstal

 

Een onderwijsinstelling werd aangevallen door een cybercrimineel met een vervalst e-mailadres. Hierbij werd een bedrag van € 17.000,- omgeleid. Bovendien hadden de aanvallers toegang gekregen tot gevoelige persoonlijk identificeerbare informatie (PII) van minderjarigen. Uit een eerste onderzoek bleek dat de dader zes e-mails had verzonden om de ontvangers zover te krijgen om schoolgelden over te maken naar een frauduleuze bankrekening. De cybercrimineel had ‘korting voor vervroegde betaling’ aangeboden.

 
Alles over onze cyberverzekering

Bouw

 
Omzet: € 58 miljoen
Schade vergoed: € 48.061,-

 

De klant meldde een hackaanval en pogingen van onbekende IP-adressen om in te loggen op de VPN voor medewerkers. Op de vraag hoe zeker het bedrijf was dat een onbevoegde persoon toegang had verkregen, meldde de IT-leidinggevende dat het bedrijf daar niet zeker van was. Hierop volgde het advies een forensisch ICT-onderzoek in te stellen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er wel sprake was van ongeautoriseerde toegang, maar dat er geen toegang was tot persoonsgegevens. Er had dus geen inbreuk op gegevens plaatsgevonden.

 
Alles over onze cyberverzekering

Wat is de financiële impact van een cyberaanval op jouw bedrijf?

Onze partner Hiscox heeft de Cyber Exposure Calculator ontwikkeld. De tool geeft een schatting van de waarde van jouw bedrijfsgegevens. Een schatting van het financiële verlies van jouw organisatie door een cyberincident. Ook krijg je inzicht in de belangrijkste cyberrisico's en de soorten cybercriminelen die jouw organisatie mogelijk aanvallen. De uitkomsten zijn gebaseerd op gegevens van cyberverzekeringsclaims, dreigingsgegevens, sectorrapporten, benchmarkgegevens, inzichten in cyberbeveiliging en praktijkervaringen.

550_Cyberverzekering-002.jpg

Cyberverzekering en cybercrime: veelgestelde vragen

Heeft mijn bedrijf een cyberverzekering nodig? Tot welke kosten kan cybercrime leiden? Van welke preventiediensten kan ik als verzekerde gebruikmaken om de cyberrisico's van mijn bedrijf te beperken? Wij hebben de veelgestelde vragen én onze antwoorden voor je op een rij gezet.

"Een cyberverzekering is geen overbodige luxe, maar pure noodzaak"

De kans is groot dat ook jouw bedrijf ooit slachtoffer wordt van cybercrime. Het is daarom belangrijk om te investeren in de cyberveiligheid van jouw bedrijf. Neem preventieve maatregelen. En sluit een cyberverzekering af. Want wat als er digitaal wordt ingebroken, ondanks dat je veel hebt gedaan om dit te voorkomen? Dan is een cyberverzekering geen overbodige luxe, maar pure noodzaak. Samen maken we jouw cyberrisico's beheersbaar. - Erik Kolsteren, Adviseur Risicomanagement

Erik Kolsteren.jpg

Vragen over jouw cyberrisico's?

Als ondernemer loop je cyberrisico's die de continuïteit van jouw bedrijf in gevaar kunnen brengen. Neem daarom preventieve maatregelen. En sluit een cyberverzekering af. Alleen zo voorkom je dat jouw bedrijfsvoering in gevaar komt na een cyberaanval. Heb je behoefte aan ondersteuning op het gebied van preventie? Heb je vragen over onze cyberverzekering? Of heb je behoefte aan vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het beheersbaar maken van jouw cyberrisico's.

540_zakelijke-verzekeringen.jpg

Wij zijn You Sure

Wij zijn jouw verzekeringsadviseur. Dat betekent dat onze adviseurs weten wat alle verzekeraars in Nederland aanbieden en tegen welke voorwaarden. Deze kennis gebruiken wij om voor jou of jouw bedrijf de beste verzekeringen te vinden. Een menselijke vergelijkingstool die met je meedenkt. Wij geven altijd onafhankelijk advies. Jij maakt zelf de keuze.