Wat is de keuring van Scope 12 voor zonnepanelen?
Het is een elektrische keuring van de hele zonnestroominstallatie, van de panelen tot aan het koppelpunt met de netbeheerder. De keuring wordt uitgevoerd door een gecertificeerd inspectiebedrijf met een SCIOS-certificaat. De keuring beoordeelt de elektrische veiligheid en brandveiligheid van de installatie. Ook kijkt de inspecteur naar onderdelen, zoals de zonnepanelen, omvormers, optimizers, connectoren en meterkasten.
Waarom een Scope 12 inspectie?
Door de groeiende populariteit van zonnepanelen, worden steeds vaker installaties van slechte kwaliteit aangelegd. De slechte kwaliteit zorgt ervoor dat het brandrisico groter is, wat geregeld voor brandschade en ander overlast zorgt. Met de Scope 12 inspectieregeling wordt dit brandrisico tot het minimum beperkt en kan de veiligheid van de PV-installatie gewaarborgd worden. Daarnaast wordt de Scope 12 keuring vaak verplicht gesteld door verzekeraars bij installaties met meer dan 40 panelen. Dit aantal verschilt per verzekeraar.
De voordelen van een Scope 12 inspectie
- Veiligheid: De keuring zorgt voor een veiligere installatie, door het opsporen van eventuele gebreken en het identificeren van risico's op brand.
- Verzekeringsplicht: Veel verzekeraars maken de keuring verplicht, vooral bij zonnestroominstallaties met meer dan een bepaald aantal zonnepanelen (vaak 50 of meer). Zonder de keuring kan er geen (brand)verzekering worden gesloten.
- Verplichte keuringen voor veestallen: Vanaf 2024 zijn Scope 12 keuringen verplicht voor veestallen.
Voorkom risico's met een constructieberekening
Bij de veiligheidsrisico’s van zonnepanelen denkt men vaak aan brandrisico’s. Echter, het constructierapport richt zich op andere belangrijke risico’s. Bijvoorbeeld de overbelasting van de dakconstructie. Interessant feitje: een zonnepaneel weegt gemiddeld 21 kg. Het totale gewicht van een zonnesysteem, inclusief montagemateriaal, kan een belasting vormen. Als de dakconstructie dit gewicht niet kan dragen, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Bijvoorbeeld:
- Verzakking
- Verscheuring
- Instorting van het dak
- Het wegwaaien van panelen tijdens een storm
Mocht het gewicht van de zonnepanelen het dak overstijgen, dan kan dit niet alleen schade veroorzaken aan de panelen zelf. Ook kan er schade komen aan de omgeving. Denk hierbij aan glasscherven die zich verspreiden of schade aan omliggende objecten. Een constructieberekening is dus van essentieel belang om de veiligheid en betrouwbaarheid van uw zonnesysteem te garanderen.