Is jouw bedrijf goed verzekerd tegen overstromingen?

Na de hoogwaterpiek in de kerstvakantie van 2023-2024 hebben we weer gezien: overstromingen kunnen veel schade veroorzaken. Maar ben je dan wel verzekerd? Overstromingen door kleine wateren, zoals sloten of vijvers, zijn vaak gedekt met een gebouwenverzekering. Maar bij overstromingen door grote wateren, zoals rivieren en zeeën, ligt het ingewikkelder. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is zodat jij weet waar je op kan letten om goed verzekerd te zijn bij overstromingsschade.

Ben je verzekerd bij een overstroming?

Overstromingsschade valt onder jouw bedrijfsgebouwenverzekering. Maar niet alle overstromingsschade is standaard gedekt: je hebt met bepaalde voorwaarden te maken. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat het water plots jouw bedrijfspand binnengekomen is door een overstroming als gevolg van noodweer of door schade aan een waterkering van kleine wateren.

Grote wateren
Grote wateren zijn de grotere rivieren, meren en zeeën. Overstromingen door deze grote wateren brengen te veel risico met zich mee. Daarom valt schade door deze overstromingen buiten de dekking van jouw polis. Op de verzekeringskaart kan je altijd inzien wat wel en niet gedekt wordt door jouw verzekering. Heb je vragen over de verzekeringskaart? Neem dan contact op met jouw adviseur.

Kleine wateren
Kleine wateren zijn beken, sloten, vijvers en rivieren. Schade door overstromingen vanuit kleine wateren valt meestal binnen de standaard dekking van een bedrijfsgebouwenverzekering of inventaris- & goederenverzekering. Waar je precies voor verzekerd bent, verschilt per verzekering. Van materiële schade door natte inventaris tot een vergoeding voor misgelopen inkomsten omdat je genoodzaakt bent werkzaamheden stil te zetten. Zit dit laatste niet standaard bij jouw verzekering? Dan kan je dit aanvullend verzekeren.

Wees voorbereid met onze tips

  • Zorg op de begane grond dat de vloer van het gebouw wat hoger ligt dan de straat.
  • Voeg extra drempels toe of verhoog bestaande drempels zodat water minder makkelijk binnenkomt.
  • Zet jouw bedrijfsauto's op een hoger gelegen plek om bij een overstroming schade te voorkomen.
  • Verplaats belangrijke spullen naar een hogere verdieping, zet zware spullen op kratten zodat deze niet wegdrijven en bind gordijnen of vitrages op.
  • Installeer een waterpomp op een toegankelijke locatie om een overstroming water naar buiten te pompen.
  • Houd zandzakken bij de hand als jouw bedrijf zich op de begane grond bevindt. Zo kan je bij verhoogd water een eigen dijkje bouwen om overstroming te voorkomen.

Wet tegemoetkoming schade bij rampen

Bij grote rampen kan je hulp krijgen van de overheid. Via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) kan je een vergoeding krijgen bij een grote ramp. Je kan bij de website van de Rijksoverheid controleren wanneer je als onderneming in aanmerking komt voor deze tegemoetkoming.

Meld je schade zo snel mogelijk

Heb je schade door een overstroming? Meld dit dan direct. Onze schadeafdeling staat klaar om je te helpen. Heb je nog vragen over onze werkwijze bij overstromingen? Of vraag jij je af of jouw bedrijf wel goed verzekerd is bij overstromingen? Neem dan contact met ons op.

Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min 28 okt 2024 09:00 Geschreven door: You Sure

Vragen over een cyberverzekering?

Wij helpen en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. Goed advies is nog maar het begin.

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_Hoe-beperk-en-verzeker-je-het-risico-op-brand.jpg
Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min

Hoe beperk en verzeker je het risico op brand?

Brand heeft meer impact dan alleen de schade zelf. Het werk komt vaak stil te liggen. Voorkomen is beter dan genezen. Check onze preventietips.

Lees meer
TMP.jpg
Zakelijk Op de werkvloer 5 min

Welke verzekering dekt schade aan thuiswerkvoorzieningen?

De hond van een medewerker bijt het beeldscherm van een laptop kapot. Thuis bij een medewerker. Heb je hiervoor de juiste verzekering afgesloten?

Lees meer
nws_thumb_Wat-als-je-als-zelfstandig-ondernemer-arbeidsongeschikt-raak.jpg
Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min

Wat als je als zelfstandig ondernemer arbeidsongeschikt raakt?

Als zelfstandige ken je ook de keerzijde. De hoge druk op je schouders. Wie zorgt voor jouw inkomen als je het niet zelf kan?

Lees meer