Hoe krijgen criminelen toegang?
Een van meest prominente vormen hiervan is het zogeheten ‘Business email compromise’, waarin cybercriminelen doormiddel van bijvoorbeeld phishing toegang proberen te krijgen tot een e-mailaccount gekoppeld aan jouw onderneming. Vervolgens proberen ze vertrouwelijke informatie of geld uit de onderneming te halen. Dit gebeurt veelal onopgemerkt en op het moment dat jij er als getroffen ondernemer achter komt, is het kwaad vaak al geschied. Erik geeft aan dat 60% van ondernemers te maken krijgt met cyberdreigingen.
Uitzending gemist?
De juiste preventiemaatregelen nemen
Als onderneming is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op mogelijke cyberaanvallen. Breng daarom in kaart welke risico’s je loopt en tref passende preventieve maatregelen. Volgens Erik is het belangrijk om kritische updates binnen jouw bedrijf altijd tijdig in te voeren. Bestaat jouw bedrijf uit meerdere medewerkers? Zorg er dan voor dat je hen cyberbewust maakt, zodat zij beter worden in het herkennen van en reageren op verschillende soorten cybercrime. Tegelijkertijd is het cruciaal om als bedrijf altijd back-ups te maken. Deze zullen ook regelmatig getest moeten worden. Hiermee zorg je ervoor dat je terug kan vallen op herstelbestanden wanneer er sprake is van een digitale inbraak.
Sluit je aan bij een Cyberspecialist
Ongeacht het aantal getroffen preventieve maatregelen, blijft de kans aanwezig om slachtoffer te worden van cybercrime. Cybercriminelen blijven namelijk innoveren om toegang te krijgen tot jouw gevoelige data. Dit kan hevige financiële gevolgen met zich meedragen. Ons advies? Ga in gesprek met onze cyberspecialist Erik Kolsteren. Samen beschermen we jouw onderneming en maken we cyberrisico's beheersbaar.