Zo gaan jouw werknemers veilig de weg op
Voertuigonderhoud
Goed voertuigonderhoud is erg belangrijk. Zeker in de winter. Zorg ervoor dat alle voertuigen winterbanden hebben voor betere grip op gladde wegen. Zorg dat vloeistoffen zoals antivries, ruitenwisservloeistof en motorolie regelmatig gecontroleerd en bijgevuld worden. Daarnaast is het belangrijk dat de accu in goede staat is en dat alle verlichting goed werkt.
Handrem eraf
Bij temperaturen onder nul kunnen handremkabels bevriezen: dan krijg je de handrem er niet af als je weg wilt rijden. Vraag werknemers om te parkeren in de eerste versnelling in plaats van op de handrem. In de eerste versnelling is veel meer kracht nodig om in beweging te komen dan wanneer een auto zonder handrem in zijn vrij staat. Let wel op bij het starten van de auto: houd de koppeling ingetrapt, anders schiet de auto naar voren.
Veiligheidsuitrusting
Hebben alle auto's uit het wagenpark een noodpakket in de auto? Met een deken, reflectiehesje, zaklamp, EHBO-kit en een ijskrabber. Ook een oplaadkabel voor mobiele telefoons is handig, zodat werknemers altijd hulpdiensten kunnen bellen als ze langs de kant van de weg komen te staan.
Rijgedrag en training
Moedig werknemers aan om defensief te rijden. Adviseer werknemers ook om hun snelheid aan te passen aan de wegomstandigheden. Geef trainingen over rijden in de winter. Nodig je werknemers uit om samen een slipcursus te nemen. Dat is niet alleen ontzettend leerzaam, het is ook nog eens een leuk teamuitje!
Pauzes en rust
Winterse wegen vergen extra aandacht van de bestuurder. Dit kan voor meer vermoeidheid zorgen tijdens het rijden. Verplichte pauzes of een minder volle route helpen om vermoeidheid te voorkomen. Moedig werknemers ook aan om warme dranken mee te nemen tijdens de rit of geef de gelegenheid deze te halen in de pauze.
Vermijd deze goedbedoelde tips
Karton op de ruit
Diverse kanalen adviseren om een groot stuk karton op de voor- en achterruit te plaatsen tegen het aanvriezen van ruiten. Dit werkt alleen als je zeker weet dat het droog blijft. Zodra het regent of sneeuwt wordt je karton nat. Dit bevriest en blijft vervolgens aan de ruit plakken. Het resultaat is dat het karton vastvriest: dit doet meer kwaad dan goed.
Heet water over de autoruit
Heet water lijkt een snelle oplossing voor een bevroren autoruit. Maar je loopt het risico dat het glas barst door de grote temperatuurverandering. Stel in plaats daarvan ruitontdooier ter beschikking. Werknemers sproeien deze over de ruit en laten het kort inwerken. Het ijs is vervolgens makkelijk van de autoruit te verwijderen. Sommige sprays bevatten ook glycol om opnieuw bevries te voorkomen.
Uitkering bij onwerkbaar weer
Soms is het te koud om veilig te kunnen werken. In sommige cao’s zijn afspraken gemaakt over zogenoemd onwerkbaar weer. Als werknemers in zo’n geval geen ander werk kunnen doen, dan kan de werkgever een uitkering aanvragen bij het UWV om de kosten op te vangen.
Calamiteitenplan: ga met ons aan tafel zitten
Zorg voor een noodplan. Onderzoek welke risico's jouw bedrijf loopt en zoek naar oplossingen zoals bijvoorbeeld uitwijkmogelijkheden, extra preventieve voorzieningen en maak vooraf afspraken met leveranciers en personeel. Onze adviseurs helpen je graag bij het opstellen van jouw gepersonaliseerde plan. Plan een adviesgesprek in of neem contact met ons op.