Wanneer wordt jouw bedrijf getroffen door cybercrime?

Cybercrime is een groeiend gevaar in onze huidige digitale samenleving. Het is belangrijk om als ondernemer bewust te zijn van de risico's van cybercrime. Maar wat is cybercrime eigenlijk? Welke cyberrisico's loopt jouw bedrijf? Wat is de impact van cybercriminaliteit op ondernemend Nederland? Je leest het in dit artikel.

Wat is cybercrime? 

Cybercrime verwijst naar criminele activiteiten die worden gepleegd met behulp van het internet of andere digitale netwerken. De intentie van cybercriminelen is om informatie of gegevens illegaal te verkrijgen, stelen of beschadigen. Deze criminele activiteiten zijn gericht op een computer, netwerk of netwerkapparaat. Denk aan laptops, telefoons en tablets. Het doel van cybercrime? Zo veel mogelijk geld verdienen. Maar cybercrime kan ook andere doelen hebben. Jouw bedrijf kan slachtoffer worden van verschillende soorten cybercrime.

Gezichten van cybercrime

Helaas heeft cybercrime niet één gezicht. Cybercrime is er in vele soorten en maten: datalekken, phishing, ransomware, DDoS-aanvallen en spoofing. Cybercriminelen zijn constant op zoek naar kwetsbaarheden in computersystemen, netwerken en ook jouw persoonlijke apparaten. Onderschat cybercriminelen nooit.

Een cyberaanval op jouw bedrijf is doordacht en onverwachts. Denk bijvoorbeeld aan ransomware waarbij jouw computersysteem ‘vergrendeld’ wordt. Cybercriminelen stellen hierbij een losgeldeis. Betalen of anders… Betaal je niet? Dan kan je de ICT binnen je bedrijf vaarwel zeggen. Evenals jouw bedrijfsgegevens die daar zijn opgeslagen. Maar wat doe je dan? Betalen of niet betalen? Daarvoor is het belangrijk om specialisten te kunnen raadplegen.

De conclusie is dat niet alleen jouw ICT-infrastructuur kwetsbaar is voor cybercriminelen. Ook jouw medewerkers zijn doelwit. Benieuwd naar voorbeelden van cybercrime? Die kan je hier vinden.

Cybercrime en jouw bedrijf 

Cybercriminelen maken geen onderscheid. Van zzp’ers tot multinationals in uiteenlopende branches: elk bedrijf dat beschikt over klantgegevens of andere vertrouwelijke informatie is doelwit. Dit kan juridische en financiële gevolgen voor jouw bedrijf hebben.

In 2022 was 57% van ondernemend Nederland slachtoffer van cybercriminaliteit. Het is niet de vraag óf, maar wanneer jouw bedrijf digitaal wordt aangevallen. De gemiddelde financiële schade na een cyberinbraak? € 67.000,-. Neem jij het risico?

Gelukkig sta je er niet alleen voor

Cybercriminelen worden steeds innovatiever. Aan de lopende band ontwikkelen zij nieuwe methodes en technieken om bedrijven digitaal aan te vallen. En de cijfers laten zien dat het geen ver van je bed show meer is. Toch is maar liefst 95% van de bedrijven slecht voorbereid op cybercrime.

Ons advies? Tref maatregelen en sluit een cyberverzekering af. Bescherm jezelf, jouw bedrijf, jouw medewerkers en jouw klanten. ​​​​​​​​​

Zakelijk Op de werkvloer 5 min 27 mrt 2023 14:23 Geschreven door: You Sure

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_Zakelijk-gebruik-maken-van-je-e-bike.jpg
Privé Onderweg 5 min

Zakelijk gebruik maken van je e-bike. Dit moet je weten!

Je e-bike zakelijk gebruiken valt niet binnen de dekking van de verzekering. Maar je werkt als fietskoerier. Welke verzekering sluit jij af?

Lees meer
nws_thumb_Weet-waar-je-voor-verzekerd-bent-bij-winters-weer-.jpg
Privé Onderweg 5 min

Weet waar je voor verzekerd bent bij winters weer

Sneeuw is prachtig maar verraderlijk. En die storm kan wel eens schade toebrengen. Hoe goed ben jij verzekerd?

Lees meer
nws_thumb_Hoger-inbraakrisico-tijdens-de-feestdagen-.jpg
Privé Wonen 5 min

Hoger inbraakrisico tijdens de feestdagen

Inbrekers houden van de feestdagen. Vooral oudjaarsavond. Laat je feestdagen niet verpesten. Houd inbrekers buiten.

Lees meer