Eerste huis gekocht? Vergeet deze verzekeringen niet!

Het kopen van je eerste woning is een belangrijke mijlpaal in je leven waarbij veel komt kijken. Naast financiële voorbereidingen is het belangrijk om je nieuwe huis goed te verzekeren. Om ervoor te zorgen dat jij onbezorgd kunt genieten van de eerste periode als woningeigenaar, hebben we de belangrijkste verzekeringen voor je op een rij gezet.

Welke verzekeringen heb je nodig voor je woning?

Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen onverwachte situaties. Je hebt niet alleen een huis gekocht, maar ook een thuis, een plek waar je je veilig en comfortabel wilt voelen.

  • Opstalverzekering: Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor schade aan alles wat vast zit aan je huis. Alle zaken die je niet kan oppakken als je gaat verhuizen. Hoewel deze verzekering niet wettelijk verplicht is, eisen hypotheekverstrekkers vaak wél dat je er een afsluit.
  • Inboedelverzekering: De inboedelverzekering beschermt je losse spullen, zoals meubels, elektronica en andere persoonlijke bezittingen, tegen schade door bijvoorbeeld brand of inbraak. Dit geldt voor alles wat niet vastzit aan je woning. Check hier wat wel en niet verzekerd is.
  • Glasverzekering: Heb je veel ramen of een woning met grote glaspartijen? Een glasverzekering dekt de kosten voor reparatie of vervanging bij schade. Soms is glas al meeverzekerd in je opstal- of inboedelverzekering, dus controleer je polisvoorwaarden. Bekijk de uitzonderingen hier.
  • Rechtsbijstandverzekering: Biedt juridische hulp bij woning gerelateerde conflicten, zoals koop/verkoop, verbouwingen of burenruzies. Hiermee voorkom je hoge juridische kosten. Meer informatie over deze verzekering vind je hier.

​​​​​

Hoe voorkom je onderverzekering?

Onderverzekering betekent dat je huis of inboedel voor een te laag bedrag verzekerd is. Wijzigingen, zoals een adreswijziging of inkomensverandering, worden niet automatisch aangepast. Geef deze hier door om onderverzekering te voorkomen. Met deze tips voorkom je dit probleem:

  • Herwaardeer je woning regelmatig: Pas de herbouwwaarde aan bij verbouwingen of verduurzaming en meld wijzigingen, zoals een aanbouw of zonnepanelen. Ook dit kun je online melden.
  • Let op veranderingen in je privésituatie: Adreswijziging, gezinsuitbreiding of inkomensverandering kunnen je verzekering beïnvloeden. Het is daarom verstandig om regelmatig te controleren of je dekking nog aansluit bij je huidige situatie.
  • Controleer je inboedel: Meld waardevolle aankopen, zoals een dure tv of kunstwerk, om onderverzekering te voorkomen. Je kunt deze ook verzekeren met een kostbaarhedenverzekering. Benieuwd waarom dit slim is is? Lees het hier!
Privé Wonen 5 min 16 dec 2024 09:00 Geschreven door: You Sure

Vragen over een cyberverzekering?

Wij helpen en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. Goed advies is nog maar het begin.

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_Hoe-beperk-en-verzeker-je-het-risico-op-brand.jpg
Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min

Hoe beperk en verzeker je het risico op brand?

Brand heeft meer impact dan alleen de schade zelf. Het werk komt vaak stil te liggen. Voorkomen is beter dan genezen. Check onze preventietips.

Lees meer
TMP.jpg
Zakelijk Op de werkvloer 5 min

Welke verzekering dekt schade aan thuiswerkvoorzieningen?

De hond van een medewerker bijt het beeldscherm van een laptop kapot. Thuis bij een medewerker. Heb je hiervoor de juiste verzekering afgesloten?

Lees meer
nws_thumb_Wat-als-je-als-zelfstandig-ondernemer-arbeidsongeschikt-raak.jpg
Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min

Wat als je als zelfstandig ondernemer arbeidsongeschikt raakt?

Als zelfstandige ken je ook de keerzijde. De hoge druk op je schouders. Wie zorgt voor jouw inkomen als je het niet zelf kan?

Lees meer