Hoe AI bijdraagt aan een toename van cybercriminaliteit

Met de opkomst van AI worden cybercriminelen steeds sluwer. In 2024 wordt verwacht dat AI een nog grotere rol gaat spelen in de cybercriminaliteit. Als ondernemer loop je het risico om slachtoffer te worden, bijvoorbeeld door het ontvangen van phishing-e-mails van vertrouwde afzenders met malware of door deepfake-technologie. Wat voor impact heeft AI op jouw bedrijf en hoe kan je mogelijke schade beperken?

Vier manieren waarop AI bijdraagt aan meer cybercriminaliteit 

Het gebruik van AI-technologie heeft voordelen, zoals de bekende ChatGPT voor het zoeken van informatie of het gebruik van chatbots om vragen te beantwoorden. Helaas wordt AI ook gebruikt als hulpmiddel door cybercriminelen om bedrijven op te lichten. Op vier manieren zorgt AI voor meer cybercriminaliteit: 

  1. AI en malware: cybercriminelen kunnen AI gebruiken voor malware, waarbij beveiligingsmaatregelen en detectie worden omzeild. Deze malware kan zichzelf steeds verbeteren en aanpassen aan veranderingen in de cybersecurity van bedrijven. 

 

  1. Cyberaanvallen worden geautomatiseerd: met AI kunnen cybercriminelen aanvallen automatiseren, waardoor ze in één keer meerdere bedrijven kunnen raken. Deze geautomatiseerde cyberaanvallen bestaan uit: phishing e-mails, de verspreiding van malware en DDoS-aanvallen. 

 

  1. Deepfake-technologie: met behulp van AI worden video's en audio gemanipuleerd voor identiteitsfraude. Medewerkers kunnen gebeld worden via phishing oproepen waarbij de stem van een vertrouwde persoon wordt 'nagemaakt’. Ook worden oplichtingspraktijken via platforms zoals Teams waargenomen, waarbij deepfake- video en audio worden gecombineerd. 

 

  1. Verbeterde phishing e-mails: AI analyseert data over mogelijke slachtoffers, bijvoorbeeld via social media. Met deze data kunnen cybercriminelen gepersonaliseerde phishing berichten samenstellen om bedrijven op te lichten. Vaak is het moeilijk om de daders van deze phishing e-mails op te sporen, waardoor ze hun gang blijven gaan en nog meer slachtoffers maken. 

Bescherm jouw bedrijf tegen cyberaanvallen 

Als bedrijf is het belangrijk om je goed te beschermen tegen cyberaanvallen. Cyberspecialist Erik Kolsteren kan jou adviseren over preventiemaatregelen voor jouw bedrijf. Zo kan jij als ondernemer cybercriminelen een stapje voor blijven. Het is verstandig om een cyberverzekering af te sluiten om de financiële gevolgen van een cyberaanval op te vangen. 

Hoewel AI gebruikt kan worden voor cybercriminaliteit, kan het ook helpen bij het vinden en stoppen van deze misdaden. Door beveiligingsoplossingen te ontwikkelen met behulp van AI, kan je AI in jouw voordeel gebruiken. 

Wil je meer weten over de cyberverzekering of er een afsluiten? Dat kan! Neem hiervoor contact op met Erik Kolsteren, cyberspecialist van You Sure. 

Zakelijk Jij & Jouw bedrijf 5 min 3 apr 2024 14:04 Geschreven door: You Sure

Vragen over een inboedel- of opstalverzekering?

Wij helpen en adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. Goed advies is nog maar het begin.

Heb je dit al gelezen?

nws_thumb_Hoger-inbraakrisico-tijdens-de-feestdagen-.jpg
Privé Wonen 5 min

Hoger inbraakrisico tijdens de feestdagen

Inbrekers houden van de feestdagen. Vooral oudjaarsavond. Laat je feestdagen niet verpesten. Houd inbrekers buiten.

Lees meer
nws_thumb_Voorkom-onderverzekering-.jpg
Privé Wonen 5 min

Voorkom onderverzekering

Onderverzekerd? Kan dat? Ja... De reparatiekosten zijn zó hoog, maar je krijgt geen geld uitgekeerd. Waarom niet?

Lees meer
nws_thumb_Zakelijk-gebruik-maken-van-je-e-bike.jpg
Privé Onderweg 5 min

Zakelijk gebruik maken van je e-bike. Dit moet je weten!

Je e-bike zakelijk gebruiken valt niet binnen de dekking van de verzekering. Maar je werkt als fietskoerier. Welke verzekering sluit jij af?

Lees meer